!
Tuesday, December 10 @ 17:57:53 CET


Το λνε Νησ των Χριστουγννων, αλλ πιστψτε το δεν χει καμα σχση με τα Χριστογεννα, τουλχιστο χι πως τα χουμε στο μυαλ μας, με χειμνα, κρο, και χινια κατ περσταση. Το νησ των Χριστουγννων εναι να τροπικ νησ χαμνο κπου στον Ινδικ Ωκεαν και η μνη σως αφορμ να το γνωρσουμε εναι το νομ του.


Η ιστορα λει πως ανμερα των Χριστουγννων του 1643, να πλοο της Εταιρας πλοων νατολικς Ινδας, που διπλεε τον Ινδικ πρασε κοντ απ να "γνωστο νησ". Ο καπετνιος του πλοου William Mynors δεν καταδχθηκε να αποβιβαστε στο ασμαντο νησ για να το γνωρσει. Δεν παρλειψε ωστσο να το βαφτσει! τσι το γνωστο νησ ονομστηκε "Νησ των Χριστουγννων" σε ανμνηση της ημρας ανακλυψς του.

Κντε Χριστογεννα στο Νησ των Χριστουγννων!
Πρασαν μερικς εκατοντδες χρνια και το νησ συνχισε να παραμνει αδιφορο για τους δυτικος αποικιοκρτες μχρι το 1888 ταν οι γγλοι ανακλυψαν τι το νησ εχε κοιτσματα φωσφορικο ασβεστου και σπευσαν να το εκμεταλλευτον θεωρντας το αγγλικ κτση. Το νησ πρασε απ τα χρια πολλν "κατακτητν" και "ιδιοκτητν" και σμερα ανκει πια στην επικρτεια της υστραλας.

Πρωτεουσα του νησιο εναι το Στλμεντ
ν και ανκει στην υστραλα, το νησ των Χριστουγννων απχει αρκετ μακρι απ αυτν. Βρσκεται 2.600 χιλιμετρα βορειοδυτικ του Περθ της Δυτικς υστραλας, αλλ το πλησιστερο σνορο του εναι το νησ της Ιβας σε απσταση 360 χιλιομτρων. χει κταση 135 τετραγωνικ χιλιμετρα, σο περπου και η δικ μας Κα. Πρωτεουσα του νησιο εναι το Στλμεντ.

Το λιμνι στο ακρωτρι του Ιπτμενου ψαριο
Οι λιγοστο κτοικο του, 2000 πνω κτω ασχολονται κυρως με την εξρυξη του φωσφορικο ασβεστου, την αλιεα και τον τουρισμ. Το 60% του πληθυσμο εναι κινεζικς καταγωγς εν το 20% απ τη Μαλαισα. Οι υπλοιποι εναι απ λλες περιοχς της σας εν υπρχουν και λγοι Ευρωπαοι και υστραλο.  Μιλον αγγλικ επσημα, αλλ επσης κινζικα και μαλαισιαν και πιστεουν σε διφορες θρησκεες, με επικρατστερη τον βουδισμ.

Το νησ αυτ, αν και γνεται διαρκς εξρυξη του φωσφορικο ασβεστου, παραμνει προστατευμνο για τις φυσικς του ομορφις, κατ τα δο τρτα του εδφους του! Το 63% του νησιο χει ανακηρυχθε Εθνικ Πρκο. ποτελε να απ τα αναγνωρισμνα Εθνικ Πρκα της υστραλας. Η χλωρδα και η πανδα του νησιο χουν ιδιατερο ενδιαφρον. Διαθτει να πλθος απ σπνια φυτ και δντρα, τροπικ δση και πανμορφα λουλοδια, σπνια ντομα, πεταλοδες, πουλι αποδημητικ και μνιμα. Υπρχουν 200 εδη ανθοφρων φυτν στο νησ εν 16 εδη φυτν εναι μοναδικ και δεν βρσκουμε σε λλο μρος του κσμου!

Κκκινα καβορια κατακλζουν τους δρμους
Το Νησ των Χριστουγννων εναι δισημο και για ακμη να λγο εκτς απ το νομ του. Εδ υπρχει ο μεγαλτερος πληθυσμς Κκκινων Καβουριν (Gecarcoidea natalis). Υπολογζεται τι κθε χρνο, πνω απ 120 εκατομμρια καβορια αυτο του εδους, μεταναστεουν στο νησ για να γεννσουν. υτ συμβανει με την ναρξη της περιδου των βροχν (Οκτβριος - Δεκμβριος) και ανλογα με τον κκλο του φεγγαριο! Το νησ κυριολεκτικ κοκκινζει και εναι να ανεπανληπτο θαμα τα στφη των καβουριν που κατακλζουν τους δρμους και τις ακτς. Εκτς απ τα Κκκινα Καβορια, υπρχουν κι λλα 13 εδη καβουριν στο νησ, κποια μλιστα ζουν μνιμα στην ξηρ και πηγανουν στη θλασσα μνο για λγο διστημα. 

Κκκινα καβορια κατακλζουν τις ακτς
Το νησ εναι ιδανικ για παρατρηση πουλιν. Υπρχουν παρατηρητρια σε πολλ μρη του νησιο, κυρως στο βορειοανατολικ τμμα που μπορε κανες να θαυμσει πολλ τροπικ αλλ και μεταναστευτικ πουλι. Μερικ εδη που ζουν μνο εδ εναι κποιο εδος φρεγτας (Fregata andrewsi), το αυτοκρατορικ περιστρι  (Ducula whartoni), η σολα του μποτ (Papasula abbotti) και η γερακοκουκουβγια (Ninox natalis).

να εδος φρεγτας (Fregata andrewsi) που ζει στο Νησ των Χριστουγννων
λλ και οι φλοι της θλασσας και του βυθο δεν θα μενουν παραπονεμνοι. Το Νησ των Χριστουγννων εναι περιτρυγυρισμνο απ ναν στεν τροπικ φαλο, και τσι εναι ιδανικ μρος για καταδσεις. Ο φαλος σχηματζεται απ πολλ αβλαβ κορλλια και λλα εδη θαλσσιας ζως. Η βρεια ακτ ιδως υπερηφανεεται για μερικ απ τα πιο παρθνα κορλλια στον κσμο, που φιλοξενον μια μεγλη ποικιλα απ μικρ τροπικ εδη ψαριν.

Στις θλασσες του νησιο οι ενδιαφερμενοι μπορον να προυν μρος σε οργανωμνες καταδσεις και να δουν να σπνιο θαμα, τον φαλαινοκαρχαρα. Ο φαλαινοκαρχαρας (Rhincodon typus) εναι το μεγαλτερο εδος καρχαρα στον κσμο. Δτες απ λο τον κσμο ταξιδεουν ως το Νησ των Χριστουγννων, για να τον θαυμσουν, απ τον Νομβριο ως τον πρλιο.

Φαλαινοκαρχαρας (Rhincodon typus) στη θλασσα του Νησιο των Χριστουγννων
Το Νησ των Χριστουγννων εναι επσης γνωστ ως διεθνς προορισμς για ψρεμα. Η τουριστικ αλιεα εναι οργανωμνη και μπορε κανες να ψαρψει μεγλα ψρια, λγες εκατοντδες μτρα μακρι απ τις ακτς. Ειδικο χρτες αθλητικς αλιεας, ενοικιαζμενες ψαρβαρκες και πεπειραμνοι τοπικο ψαρδες, θα σας βοηθσουν να; ψαρψετε τις ψαροκλες των ονερων σας. Τουριστικ ταξδια με πργραμμα αθλητικς αλιεας οργαννονται καθ' λη τη διρκεια του τους. 

Το νησ διαθτει επσης γπεδο γκολφ (9 τρπες) για σους επιθυμον δραστηριτητες λλου εδους.

ν ψχνετε για μεγλες οργανωμνες παραλες, για κολμπι και παιχνδια στο νερ, ατυχσατε. ν μως ψχνετε κρυφς παρθνες και γριες παραλες, εστε στο κατλληλο μρος, 

Η παραλα με τους φονικες Dolly Beach
Λγω του τροπικο κλματος στην περιοχ επικρατον περοδοι ξηρασας και περοδοι βροχν που πφτουν ανμεσα στον Νομβρη και το Μιο. Ο Φεβρουριος και ο Μρτιος εναι οι πιο βροχερο μνες. Η υψηλτερη θερμοκρασα εναι τον πρλιο στους 28ο C και η χαμηλτερη τον γουστο στους 22ο C. π το νησ των Χριστουγννων περννε και τροπικο κυκλνες που φρνουν μαζ τους δυνατος ανμους, βροχς και φουρτουνιασμνη θλασσα. τσι η καλτερη περοδος να τα επισκεφτετε εναι απ Δεκμβριο ως Μρτιο αφο πρτα επικοινωνσετε με την πρεσβεα της υστραλας για τη βζα σας.

Η κρυμμνη παραλα Lily Beach
Στο Νησ των Χριστουγννων μπορετε να πτε αεροπορικς απ το Περθ της υστραλας απ' που εκτελονται τακτικς πτσεις.

Για μετακνηση στο νησ, διαμον και λλες τουριστικς πληροφορες θα ρωτσετε στο Κντρο Επισκεπτν του νησιο. Ο καλτερος και οικονομικτερος τρπος να μετακινηθετε στο νησ εναι νοικιζοντας σκοτερ.

Στο Νησ των Χριστουγννων μην περιμνετε να βρετε πολυτελ ξενοδοχεα και συγκροτματα, και γενικ πολλς επιλογς καταλυμτων. Ωστσο αυτ που θα βρετε καλπτουν τον μσο τουρστα. Θα πρπει να κνετε κρτηση αρκετ νωρτερα για να χετε το κεφλι σας συχο.

Το διο ισχει και για το φαγητ, που πλι οι επιλογς σε εστιατρια εναι λγες. Ββαια θα χετε την ευκαιρα να δοκιμσετε τοπικ κουζνα με φθονα εδη κρεατικν και ψαριν.

ν λοιπν σκφτεστε να επισκεφτετε το Νησ των Χριστουγννων, σως τα Χριστογεννα να εναι η καλτερη εποχ για να το κνετε. Μην ξεχντε τι στο ντιο ημισφαριο τα Χριστογεννα πφτουν Καλοκαρι!
http://www.toursi.gr

URL
http://www.toursi.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=54