.
Sunday, November 10 @ 10:25:01 CET


Τα Μετωρα αποτελον να μοναδικ σε ομορφι γεωλογικ φαινμενο και να σημαντικ μνημεο της Ορθοδοξας. Περφανοι κι επιβλητικο, οι πτρινοι γγαντες των Μετερων καθηλνουν τον επισκπτη, χαρζοντας του μαγευτικς εικνες. Και τα βυζαντιν μοναστρια που ορθνουν το ανστημ τους στις κορυφς των βρχων δνοντας την εντπωση τι αποτελον το φυσικ τους τελεωμα, συμπληρνουν το φυσικ υπερθαμα με τη μυσταγωγικ τους ατμσφαιρα.


Το γεωλογικ φαινμενο

Τα Μετωρα, αν πρπει να τα περιγρψουμε γεωμορφολογικ, εναι να σμπλεγμα απ τερστιους, γκριζοπρσινους βρχους απ ψαμμτη που υψνονται λγο ξω απ την κωμπολη της Καλαμπκας, στους πρποδες της Πνδου και των Χασων, μεταξ των βουνν Κζιακα και ντιχασων. Ο τρπος που εναι κομμνα τα βρχια, σχεδν σμιλευμνα, αλλ και το γεγονς τι εναι γεμτα απ απολιθωμνα στρακα χουν κνει τους επιστμονες να μιλον για δυσεξγητο γεωλογικ φαινμενο. Τα μοναστρια των Μετερων, που εναι χτισμνα στις κορυφς κποιων απ τους βρχους, εναι σμερα το δετερο πλον σημαντικ μοναστικ συγκρτημα στην Ελλδα, στερα απ το γιο ρος. π τα τριντα που υπρξαν ιστορικ, σμερα λειτουργον μνο ξι και τα οποα απ το 1988 περιλαμβνονται στον κατλογο μνημεων παγκσμιας κληρονομις της UNESCO. 

Μετωρα. να γεωλογικ φαινμενο με θρησκευτικ δισταση

Επικρατστερη θεωρα στο πς δημιουργθηκαν αυτο οι τερστιοι ογκλιθοι εναι αυτ του Γερμανο γεωλγου λ. Φλιπσον που επισκφτηκε την Ελλδα στα τλη του 19ου αινα,: Στην περιοχ αυτ εχε τις εκβολς του νας μεγλος ποταμς. Τα νερ του εναπθεταν εκε πτρες, μμο και λσπη, τα οποα σιγ-σιγ συσσωρετηκαν και δημιοργησαν ναν ενιαο κνο απ ποταμσιους ογκλιθους και ασβεστολιθικ πετρματα που για εκατομμρια χρνια χνονταν σε θαλσσια κταση που κλυπτε ττε τη Θεσσαλα. Λγω γεωλογικν μεταβολν το κεντρικ τμμα της χρας με τα χρνια ανυψθηκε, η Θεσσαλα βυθστηκε και γινε λμνη, αλλ δημιουργθηκε το νοιγμα των Τεμπν και η κοιλδα του Πηνειο ποταμο, οπτε τα νερ της λμνης χθηκαν στο ιγαο. τσι, αργτερα κατ την τριτογεν περοδο που διαμορφθηκαν οι αλπικς πτυχσεις της οροσειρς της Πνδου, ο ενιαος γκος χωρστηκε, εξαιτας και της διαβρωτικς δρσης του νερο, των δυνατν ανμων, των βροχν και των σεισμικν δονσεων, οπτε σχηματστηκαν αμτρητα βρχια και λφοι σε διφορα σχματα και μεγθη (ψους περ τα 300-400 μτρα), τα οποα με το πρασμα των αινων πραν τη σημεριν τους μορφ. Μσα σε αυτος τους βρχους βρσκεται και το Σπλαιο Θεπετρας.

Μετωρα. Γκρζοι πργοι απ ψαμμτη.

σκητικ πολιτεα

Τα Μετωρα εκτς απ να μοναδικ σε ομορφι γεωλογικ φαινμενο αποτελον και να σημαντικ μνημεο της Ορθοδοξας. Εναι το μεγαλτερο και σημαντικτερο μετ το γιο ρος μοναστικ συγκρτημα στην Ελλδα. Τα γρια και δυσπρσιτα βρχια αποτλεσαν ιδανικ καταφγιο για χριστιανος ασκητς που εγκαταστθηκαν εκε περ τον 11ο αινα. Ωστσο, κποιες ιστορικς πηγς αναφρουν ως πρτο οικιστ κποιον Βαρνβα, ο οποος μλιστα δρυσε μεταξ 950 και 970 την Σκτη του γου Πνεματος. 

Μετωρα. Τα μοναστρια γνονται να με το τοπο

κολοθησαν η δρυση της Μεταμρφωσης (1020) απ κποιον Κρητικ μοναχ νδρνικο και το 1160 ιδρεται η Σκτη Σταγν Δοπιανη. Μετ απ 200 χρνια ο ασκητς Βαρλαμ ιδρει το Μοναστρι των Τριν Ιεραρχν και των γων Πντων και αργτερα γνωστοι ιερωμνοι δημιοργησαν τα Μοναστρια γας Τριδος, του γου Στεφνου, της Υπαπαντς, του Ρουσνου ρσνου, του γου Γεωργου του Μανδηλ, του γου Νικολου του ναπαυσ, της Παναγας της Μκανης, των γων Θεοδρων, του γου Νικολου του Μπντοβα, των γων ποστλων, του γου Γρηγορου, του γου ντωνου, του Παντοκρτορα, της γας Μονς, του Προδρμου, της Μονς Υψηλωτρας, Καλλιγρφων, του Μοδστου, της λσεως, του ποστλου Πτρου, του γου Δημητρου, του Καλλιστρτου, του Ταξιαρχν και του Ιωννου του Μπουνλα. Σμφωνα με ιστορικς μαρτυρες κποτε οι μονς των Μετερων ταν τριντα, εν τα μικρ μοναστρια ταν ακμα περισστερα. Με τα χρνια δημιουργθηκε μια ολκληρη πολιτεα μοναστηριν. 
Το νομα Μετωρα, πντως, προρχεται απ τον γιο θανσιο των Μετεωρτη, κττορα της μονς Μεγλου Μετερου, ο οποος ονμασε «Μετωρο» τον πλατ βρχο στον οποον ανβηκε πρτη φορ το 1344.

Τα Μετωρα, λγω και της μορφολογας τους, πρσφεραν στη διρκεια της Τουρκοκρατας ιδανικ καταφγιο για το μοναχισμ και δισωσαν μνημεα του πολιτισμο και ργα της μεταβυζαντινς τχνης. Στις αρχς του 19ου αινα πολλ μοναστρια λεηλατθηκαν απ το στρατ του λ Πασ.

Πς κατφεραν οι μοναχο να επιβισουν στα απκρημνα βρχια και υπ αντξοες καιρικς συνθκες; Χρησιμοποιντας ψηλ δντρα και ανεμσκαλες για αναρρχηση, σχοινι, τροχαλες και καλθια για ανεφοδιασμ και ,τι γνσεις εχαν για να φτιξουν δεξαμενς νερο για να καλλιεργσουν μποστνια. 

Στη δεκαετα του 1920 λαξετηκαν κλμακες και σραγγες στους βρχους καθιστντας τις μονς προσβσιμες απ το γειτονικ οροπδιο κι τσι η παραδοσιακ μθοδος επικοινωνας και ανεφοδιασμο τον μονν με ανεμσκαλες, σκοινι, τροχαλες και καλθια, σταδιακ εγκαταλεφθηκε.
Μετ τον 17ο αινα οπτε η προσλευση των μοναχν ρχισε σταδιακ να μεινεται. Οι περισστερες μονς με το πρασμα των αινων καταστρφηκαν ερμωσαν. 
Σμερα λειτουργον οι ξι μονς, τις οποες μπορε να επισκεφθε το κοιν καθημεριν -πλην ορισμνων ημερν- απ τις 9.00 το πρω ως τις 16.00 το απγευμα ( ως τις 17.00 το καλοκαρι). υτς εναι:

-Η ανδρικ μον της Μεταμρφωσης του Σωτρος, γνωστ και ως «Μεγλο Μετωρο» καθς βρσκεται στον υψηλτερο βρχο: Χρονολογεται απ το 1340 μ.Χ. και λειτουργε καθημεριν -εκτς Τρτης και Τετρτης τον χειμνα και εκτς Τρτης το καλοκαρι. Πρκειται για την πιο καλοδιατηρημνη Μον με πλοσια συλλογ χειρογρφων, εικνων και ιερν κειμηλων. Μλις στις αρχς του 20ου αι. λαξετηκαν τα 300 περπου σκαλοπτια που οδηγον στη Μον. κμη διακρνονται τα χνη των παλαιν μσων ανβασης - δχτυ και ανεμσκαλα στον παλαι πργο με την ανμη.

Η ανδρικ μον της Μεταμρφωσης του Σωτρος, (Μεγλο Μετωρο). Θα πρπει να ανεβετε 300 περπου σκαλοπτια για να την δετε απ μσα.
Το παλι δχτυ. σανσρ μιας λλης εποχς.

Στη Μον υπρχουν θησαυρο ανυπολγιστης αξας, πως εναι τα για λεψανα των κτητρων της, του πστολου νδρα και πολλν λλων γων, τα εκκλησιαστικ κειμλια και οι θαυμσιες αγιογραφες στο ιερ βμα - το πρτο καθολικ της Μονς - που εικονζονται στρατιωτικο γιοι με σρβικες στολς, προς τιμ του δετερου κττορα της Μονς, του Ιωσαφ, ο οποος διερυνε και ολοκλρωσε τον κυρως να, που αγιογραφθηκε τον 15ο -16ο αι. Η μεγλη τρπεζα (τραπεζαρα) της Μονς (μκος 35 μ. και πλτους 12 μ.) χει μετατραπε σε μουσεο που φυλσσονται πολτιμα κειμλια, πως ιερ μφια, σκεη, φορητς εικνες, ργα εξαιρετικς μικροτεχνας. Παρδειγμα ο ξυλγλυπτος σταυρς, με 34 περπου παραστσεις μνο απ τη μα πλευρ, που φιλοτχνησε ο μοναχς Δανιλ επ μια δεκαετα. ξζει να επισκεφθετε το οστεοφυλκιο, το κελρι και το παλαι μαγειρεο του Μοναστηριο. π τα μπαλκνια της Μονς μπορε κανες να δει στους απναντι βρχους την Μον των γων Πντων, εν η θε της προς το Καστρκι, την οροσειρ της Πνδου και τον Πηνει πραγματικ κβει την ανσα. 

Το οστεοφυλκιο με τα παραταγμνα κρανα. Οπωσδποτε ιδιατερο θαμα. 
Η θε της προς το Καστρκι, την οροσειρ της Πνδου και τον Πηνει πραγματικ κβει την ανσα

-Η μον των γων Πντων ( Μον Βαρλαμ):
Χρονολογεται απ το 1350 μ.Χ. και πρε το νομ της απ τον ασκητ Βαρλαμ, ο οποος πρτος χτισε πνω στον βρχο τρεις ναος, να μικρ κελ και μα δεξαμεν νερο. Εκε φυλσσονται πολλ λεψανα αγων. Εναι επισκψιμη καθημεριν εκτς Πμπτης και Παρασκευς τον χειμνα και εκτς Πμπτης το καλοκαρι.

Η μον των γων Πντων ( Μον Βαρλαμ)

- Η Μον γας Τριδος:
Χρονολογεται απ το 1362 μ.Χ. και βρσκεται ακριβς πνω απ την Καλαμπκα. Εναι επισκψιμη καθημεριν εκτς απ Τετρτη και Πμπτη και λειτουργε απ τις 10.00 ως τις 15.00.

Η Μον γας Τριδος

-Η μον του γου Νικολου του σμενος ( Μον του ναπαυσ):
Χρονολογεται απ το 1438 και φημζεται για τις εντυπωσιακς τοιχογραφες. Λειτουργε καθημεριν εκτς Παρασκευς, ως τη 13.00 τον Χειμνα και ως τις 15.30 το καλοκαρι.

Η μον του γου Νικολου του σμενος ( Μον του ναπαυσ)

-Η Μον Ρουσνου ( γας Βαρβρας):
Χρονολογεται απ το 1545. Εναι μικρ και πολ γραφικ, εν εναι εξολοκλρου χτισμνη στον βρχο που βρσκεται. Εναι επισκψιμη καθημεριν εκτς Τετρτης, ως τις 14.00 τον Χειμνα και ως τις 18.00 το καλοκαρι.

Η Μον Ρουσνου ( γας Βαρβρας)

-Η γυναικεα Μον γου Στεφνου:
Χρονολογεται απ το 1192. Διαθτει εξαιρετικ ργα ξυλογλυπτικς και πολλ για λεψανα. Λειτουργε καθημεριν εκτς Δευτρας, απ τις 9.00 ως τη 13.00 και απ τις 15.00 ως τις 17.00 τον χειμνα και απ τις 9.00 ως τις 13.00 και απ τις 15.30 ως τις 17.30 το καλοκαρι.

Η γυναικεα Μον γου Στεφνου

Επισκψιμα εναι επσης τα μοναστρια:

-Μον της Υπαπαντς
-Μον γου Νικολου Μπντοβα στη θση «Κοφνια» 
-Η Δοπιανη, σμερα νας της Ζωοδχου Πηγς που δρυσε ο μοναχς Νελος
-Μον γου Γεωργου του Μανδηλ
-Μον του γου Πνεματος μον των Ταξιαρχν Μιχαλ και Γαβριλ, η οποα θεωρεται τι εναι η αρχαιτερη μον των Μετερων 

Η Unesco χει χαρακτηρσει τα Μετωρα «διατηρητο μνημεο της νθρωπτητας» και τα μοναστρια τους συγκαταλγονται στα Μνημεα Παγκσμιας Πολιτιστικς Κληρονομις, καθς αποτελον μοναδικ, αρμονικ δεγμα βυζαντινς αρχιτεκτονικς και φυσικς κληρονομις, τσι πως εναι χτισμνα στους βρχους σαν φυσικ απληξ τους.

Επσκεψη στα Μετωρα

ν αποφασσετε να επισκεφθετε τα Μετωρα να εστε (ψυχολογικ και πρακτικ) προετοιμασμνοι για πολ περπτημα και ορειβασα γιατ θα πρπει να αφσετε το αυτοκνητο σε συγκεκριμνα σημεα στθμευσης, στους πρποδες των βρχων. Επσης, να χετε πντα αν χερας την φωτογραφικ σας μηχαν, καθς που κι αν στρψετε το βλμμα να ακμα πιο επιβλητικ φυσικ σκηνικ θα σας συνεπαρνει. Θα συνεχσει δε να το κνει ακμα και ταν θα κοσμε το desktop του υπολογιστ σας.

ν χετε χρνο για περισστερες εκδρομς και βλτες στην περιοχ, το σγουρο εναι τι θα ξεκινσετε με την Καλαμπκα, στην οποα πιθανς και θα διανυκτερεσετε. Πρα απ τις ταβρνες και τα μαγαζκια που συγκεντρνονται εκε (φημζονται τα τσιπουρδικα της οδο Βλαχβα), χετε την δυναττητα να επισκεφθετε τον ιστορικ να της Κομησης της Θεοτκου, που εναι χτισμνος πνω σε αρχαο να του πλλωνα, καθς και την μοναδικ στην Ελλδα σχολ Ξυλογλυπτικς.

Κατ τα λλα, τα πιο «ζωνταν» Τρκαλα βρσκονται 22 χιλιμετρα μακρι απ την Καλαμπκα και προσφρονται για τις βραδινς εξδους, για φαγητ και πτο. Μερικ λεπτ απ τα Τρκαλα απχει η μαγευτικ Λμνη Πλαστρα, εν περ τα 60 χιλιμετρα μακρι απ τα Μετωρα βρσκεται η Ελτη και το χιονοδρομικ κντρο στο Περτολι.

Καλαμπκα.

Πς θα πτε;

Στα Μετωρα θα βρεθετε οδικς μσω της Εθνικς οδο θηνν-Λαμας και με κατεθυνση προς Τρκαλα-Καλαμπκα. Η Καλαμπκα απχει απ την θνα 352 χιλιμετρα και απ την Θεσσαλονκη 237 χιλιμετρα. Μπορετε να πτε επσης με ΚΤΕΛ με τρνο.

Διαμον

Λγω των βρχων και των μονν των Μετερων, η περιοχ χει μεγλη τουριστικ κνηση. ποτελε πλο λξης επισκεπτν χι μνο απ την Ελλδα αλλ και απ ολκληρο τον κσμο. υτ βοθησε σημαντικ στην τουριστικ ανπτυξη της περιοχς, με καταλματα, χρους εστασης, καταστματα ειδν λακς τχνης και εργαστηρων αγιογραφας με αποτλεσμα η πλειοψηφα του τοπικο πληθυσμο να εμπλκεται μεσα μμεσα σε δραστηριτητες που χουν σχση με τον τουρισμ. Στην Καλαμπκα και στο Καστρκι θα βρετε αρκετ ξενοδοχεα, ξεννες και ενοικιαζμενα δωμτια για την διαμον σας.

Μπορετε να φτσετε στην Καλαμπκα και με τρνο.

Φαγητ

Στις μονς δεν λειτουργον ξεννες και δυστυχς δεν θα χετε την ευκαιρα να δοκιμσετε την μοναστηριακ κουζνα, εν τα κερσματα που προσφρονται εναι τα παραδοσιακ λουκομια και γλυκ του κουταλιο.

Στην Καλαμπκα και στο Καστρκι θα απολασετε ντπια κρατα και νοστιμις πως κεμππ και κοντοσοβλι.

Τυπικς σπεσιαλιτ της περιοχς που θα αναζητσετε εναι ο νταβς χοιρινς με τραχαν και το χοιριν πρασοσλινο. παρατητες στο τραπζι εναι και οι πτες πως λαχανπιτα, τραχανπιτα, μπατζνα με κουρκοτι αυγ και κολοκθι, σπιτικ καστα με φτα και πρσο, και κολοκυθπιτα αλμυρ και γλυκι με ρζι και κανλα. Δοκιμστε επσης χοιριν τηγανι με πρσο αλευρι με παστ, αυγ και κκκινο πιπρι.

Πιετε ντπιο κρασκι κκκινο ροζ, και γλυκαθετε με παραδοσιακ χαλβ, γαλατπιτα, ραβαν, μελαχριν


http://www.toursi.gr

URL
http://www.toursi.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=53