. .
Saturday, August 20 @ 19:18:32 CEST


Το πιο κοντιν και πιο κοσμοπολτικο απ τα νησι των Σπορδων εναι η Σκιθος. Καταπρσινη (και πεντακθαρη), με μαγευτικ τοπα, στολισμνη με λουλοδια και βτανα, φημισμνη για τα "ρδινα ακρογιλια" της, πως χαρακτηριστικ αναφρει και ο λξανδρος Παπαδιαμντης. Με περισστερες απ 60 παραλες και ανεπτυγμνη τουριστικ υποδομ, προσφρεται για λα τα εδη των διακοπν. ρεμες και χαλαρωτικς, θορυβδεις και κοσμοπολτικες καθς και φυσιολατρικς.
Η πλη της Σκιθου


Η πλη της Σκιθου. ποψη απ το Μπορζι

Γνωριμα 

Στο λιμνι βρσκεται η πλη της Σκιθου που εναι η πρωτεουσα του νησιο, χει μεγλη τουριστικ κνηση και ντονη νυχτεριν ζω. Στο παλι λιμνι αρζουν τα εκδρομικ σκφη που οργαννουν διφορες ημερσιες εξορμσεις πως το γρο του νησιο επισκπτονται τα κοντιν νησκια: τον Τσουκρι, την Σκπελο, και την λννησο. Στη μαρνα φιλοξενονται πολυριθμα ιστιοπλοκ σκφη και ταχπλοα. ξζει να επισκεφθετε το Μπορτζι, τη μικρ χερσνησο φροριο που δεσπζει στο κντρο του λιμανιο.

Ιστορα - Μυθολογα

Ο μθος λει τι οι Σπορδες δημιουργθηκαν απ την γρια διαμχη δο Τιτνων, του του και του Εφιλτη. Η διαμχη εξελχθηκε σε πετροπλεμο και οι γγαντες κοβαν τερστια κομμτια γης και τα εκτξευαν ο νας εναντον του λλου. Μερικ απ αυτ τα κομμτια γης πεσαν στο ιγαο πλαγος.

Η Σκιθος εναι να απ τα λγα νησι στην Ελλδα που ποτ δεν λλαξε νομα, τουλχιστον απ σα γνωρζουμε. Λγεται τι το νομ της προρχεται απ την ελληνικ λξη "σκι", λγω των πολλν δντρων, τι το νησ βρσκεται κτω απ τον σκιο του θω (βουν της Χαλκιδικς). Προστορικ ευρματα στη Σκιθο μας λνε τι το νησ εχε κατοικηθε απ τους προστορικος χρνους.


Το Μπορτζι δεσπζει στο λιμνι


Το παλι λιμνι. ποψη απ το Μπορτζι

Παραλες 

Σχεδν σε λες οι παραλες του νησιο, ακμη και στις πιο δυσπρσιτες θα βρετε ομπρλες που θα σας προσφρουν σκιο και να αναψυκτριο-καντνα για τον καφ, το σνακ το φαγητ σας.

ν προτιμτε πολυσχναστες παραλες, ττε οι Κουκουναρις, η Μπαννα, ο Βρομλιμνος μαζεουν πολ κσμο και ειδικ νεολαα, ο Πλατανις (για Παρασκευ), οι χλαδις και η Μεγλη μμος εναι οι κατλληλες επιλογς.


Δειλιν στη Μεγλη μμο

Οι Κουκουναρις εναι η γνωσττερη παραλα της Σκιθου και μα απ τις γνωσττερες παραλες της Ευρπης. Εναι γνωστ και με το νομα "Χρυσ μμος", αφο η μμος της εναι πολ λεπτ και λμπει ολχρυση κτω απ τον καλοκαιριν λιο. Πσω της το δσος των Κουκουναριν που σταματει λγα μτρα απ τη θλασσα καθς και η λμνη Στροφυλα που βρσκεται μσα σ' αυτ και αποτελε να σπνιο υδροβιτοπο, ο οποος εναι σμερα περιοχ προστατευμενη απ το Δμο Σκιθου στα πλασια Ευρωπακν Προγραμμτων.


Οι δισημες Κουκουναρις


Η λμνη Στροφυλα, προστατευμενος υδροβιτοπος

Στην ανατολικ πλευρ των Κουκουναριν εκτενεται η παραλα Μπαννα την οποα προτιμον οι γυμνιστς. ν πτε με λεωφορεο θα χρειαστε να περπατσετε λγο απ την πλησιστερη στση. Εναι η καταλληλτερη για wind surfing αλλ χει κι λλα θαλσσια σπορ. Πιο δπλα η υπροχη αμμουδι της γας Ελνης. συχη παραλα και με διαφορ το καλτερο ηλιοβασλεμα λου του νησιο.


Μαγευτικ ηλιοβασλεμα στην γα Ελνη

λλες ρεμες παραλες, θα συναντσετε στη βρεια πλευρ του νησιο πως το Μανδρκι το λιμνι του Ξρξη καθς σμφωνα με την παρδοση απ’ δω ξεκνησε ο Ξρξης για το ρτεμσιο. Στη συνχεια βρσκεται η μικρ και σχετικ απομονωμνη παραλα της Ελις. Η πρσβαση σε αυτς γνεται με τα πδια. Μια ενδιαφρουσα διαδρομ μσα απ να πευκοδσος με αμμδες δαφος. 


Το Μανδρκι (Λιμνι του Ξρξη). πλ πανμορφο


Στο δρμο για το Μανδρκι. Πεζοπορα στο πευκοδσος.

Παρακτω βρσκονται ο Μικρς και Μεγλος σληνος, η Κεχρι, τα Λιμενρια και οι παραλες μεγλος Γιαλς και Ξνεμος. Εναι συχες παραλες που δεν χουν τχει μεγλης τουριστικς προβολς και γι’ αυτ διατηρον ανγγιχτες τις φυσικς τους ομορφις. 


σληνος. Την μνημονεει ο Παπαδιαμντης στα Ρδινα ακρογιλια του

Συγκεκριμνα για την παραλα της Κεχρις, η πρσβαση μπορε να γνει με τζιπ με τα πδια μσα απ μια μαγευτικ πεζοπορικ διαδρομ. Ο ρμος της Κεχρις προσφρει κατλληλο σημεο για πικνκ γιατ απ τη μια μερι χει να απολαυστικ γρασδι κτω απ τα δντρα. π την λλη μερι το τοπο εναι γριο και βραχδες αλλ προσφρεται εξσου για μπνιο.

Το διασημτερο φυσικ αξιοθατο της Σκιθου εναι τα Λαλρια. Μαγευτικ παραλα με κατλευκα στρογγυλ βτσαλα (κροκλες), που οι ντπιοι τα ονομζουν λαλρια. Στο ανατολικ κρο της παραλας η "Τρπια Πτρα" σμα κατατεθν των τουριστικν οδηγν της Σκιθου. Πρσβαση απ τη θλασσα, με καραβκια που κνουν εκδρομς. Μαζ μα τα Λαλρια θα επισκεφθετε και το Κστρο, την παλι μεσαιωνικ πλη της Σκιθου που κτω της απλνεται λλη μια καταγλανη παραλα.


Λαλρια. Εξωγινο τοπο


Λαλρια. γρια ομορφι και σπρα βτσαλα


Λαλρια. Η Τρπια πτρα

Στη ντια πλευρ του νησιο, ανατολικ του λιμανιο εκτενονται οι παραλες Μεγλη μμος, Βασιλις, Βρωμλιμνος, γα Παρασκευ και Τρολος. Στον Βρωμλιμνο θα βρετε θαλσσια σπορ σε μια παραλα με ρεμα κρυστλλινα νερ και λεπτ μμο, αντθετα απ' τι προδεζει το νομ της που το πρε απ να ξερ πια, λος που βρσκεται πσω της.

Μετακινσεις

Πυκν δρομολγια λεωφορεων συνδουν την πλη με τις μαγευτικς παραλες της Σκιθου και το ιστορικ μοναστρι της Ευαγγελστριας. Υπρχουν επσης ενοικιαζμενα και ταξ.

Πεζοπορα

Η Σκιθος εναι το μνο νησ του Βρειου ιγαου που προσφρει τη δυναττητα για 25 πεζοπορικς διαδρομς, συνολικο μκους 197 χλμ.!.. τσι, θα μποροσαμε να χαρακτηρσουμε τη Σκιθο παρδεισο της πεζοπορας, λγω και της ειδικς μριμνας απ το δμο να εναι τα μονοπτια καθαρισμνα και να διαθτουν καλ κι ευδικριτη σμανση. σον αφορ το βαθμ δυσκολας, οι διαδρομς ποικλουν. Τα πεζοπορικ μονοπτια της Σκιθου θα σας δσουν την ευκαιρα να γνωρσετε τους σημαντικτερες ιστορικς τοποθεσες του νησιο.


Μονοπτι Κεχρις. Ονειρικ διαδρομ μσα στο δσος

Στο δκτυο των πεζοπορικν διαδρομν της Σκιθου προστθηκε πρσφατα το μονοπτι Κεχρις. (Ο δρμος απ την πλη της Σκιθου ως την παραλα της Κεχρις γνεται εκολα με αυτοκνητο). Ξεκινει απ το ομνυμο μοναστρι και ακολουθε να ποτμι περνντας μσα απ το "Μαγικ Δσος." Καταλγει στην παραλα της Κεχρις (ΒΔ της Σκιθου). ποτελε περιοχ σπνιας ομορφις μσα απ ρεματις με παλιος νερμυλους και φτρες και τερστια πλατνια.


Μονοπτι Κεχρις. π το μοναστρι προς τη θλασσα

Η διαδρομ εναι κατηφορικ και γνεται εκολα σε μα ρα. Καταλληλτερη εποχ εναι καλοκαρι φθινπωρο. Το μοναστρι εναι χτισμνο μσα σε μια ωραα κοιλδα ανμεσα σε ελις και πεκα. Σζεται μνο το καθολικ με ξυλγλυπτο εικονοστσι και τοιχογραφες που καλπτουν λο το να (18ος αι.). 

ξιοθατα 

Με εκδρομικ καραβκι θα φτσετε στο Κστρο που θα περπατστε στην ερειπωμνη Καστροπολιτεα και θα θαυμσετε τα ακρογιλια απ ψηλ. Το Κστρο, βρσκεται στο βορειτερο σημεο του νησιο και υπρξε πρωτεουσα της Σκιθου μχρι το 1830 ταν οι κτοικοι αποφσισαν να ανοικοδομσουν την παλι πλη που απλνονταν γρω απ το λιμνι. Το Κστρο κυριολεκτικ κρμεται πνω απ τη θλασσα, καθς εναι κτισμνο πνω σ’ να τερστιο βρχο. Η φυσικ του οχρωση παρεχε προστασα και ασφλεια στους κατοκους τις δσκολες εποχς των πειρατικν επιδρομν. 


Ο βρχος του Κστρου απ την παραλα

Ττε μια κινητ ξλινη γφυρα το νωνε με τη στερι. Σμερα χει αντικατασταθε απ τσιμεντνιες σκλες που οδηγον στην πλη του φρουρου. 


Τσιμεντνιες σκλες οδηγον στο Κστρο

Στο εσωτερικ του υπρχαν περπου 300 σπτια και 30 εκκλησες. Δυστυχς σμερα σζονται μνο τρεις εκκλησες. Ο νας του Χριστο, του γου Νικολου και της γας Μαρνας. Η ζω στο Κστρο και οι μχες με τους Τορκους περιγρφονται με γλαφυρ τρπο σε πολλ διηγματα του Παπαδιαμντη. 


Η θα πνω απ' το Κστρο

Στην πλη της Σκιθου, βρσκεται το σπτι του λξανδρου Παπαδιαμντη, που τρα εναι μουσεο, πνω σε μια προδο του ομνυμου δρμου. Μσα στα περισστερα διηγματα του Παπαδιαμντη, του συγγραφα και υμνητ «του ρδινου νησιο του», γνεται συχν αναφορ στις ρεματις, τις χαρδρες, τα υψματα, με διαφορετικ το καθνα βλστηση, της Σκιθου. 

Σε μια παρκαμψη 2 περπου χιλιομτρων του δρμου που οδηγε στην παραλα της σληνου βρσκεται η Ιερ Μον της Παναγας της Εικονστριας (Κουνστρας, πως την λνε οι ντπιοι). Πρκειται για τον πιο ιερ τπο της Σκιθου γιατ σμφωνα με την τοπικ παρδοση εδ γρω στα 1650 βρθηκε με θαμα η Εικνα της Παναγας.

Σε απσταση 4 χλμ. βρεια της πλης, σε να τπο που εναι καταπρσινος, δπλα στις πηγς του ρματος του Λεχουνιο, βρσκεται το μοναστρι της Ευαγγελστριας. Εναι να απ τα πιο αξιλογα μνημεα των Βρειων Σπορδων. Η ανοικοδμηση της Μονς ρχισε το 1794 απ μια μικρ ομδα μοναχν του κινματος των "Κολλυβδων", που αναγκστηκαν να αποχωρσουν απ το γιον ρος. Στο Μοναστρι της Ευαγγελστριας φυλσσεται νας μεγλος αριθμς ιερν κειμηλων, νας πραγματικς ιερς θησαυρς.


Το μοναστρι της Ευαγγελστριας

XΡΗΣΙΜ ΤΗΛΕΦΩΝ

εροδρμιο Σκιθου: 24270 22049
Olympic: 24270 22771 - 24270 22200
Ιπτμενα Δελφνια: 24270 22209
Ferry Boat: 24270 22771 - 24270 22209 - 24270 22204
Λιμεναρχεο: 24270 22017
στυνομα: 24270 21111
Τουριστικ στυνομα: 24270 23172
Σταθμς Ταξ: 24270 24461
Δημαρχεο: 24270 23713, 22240 22022
Ταχυδρομεο: 24270 22011
Κντρο Υγεας 24270 22222
http://www.toursi.gr

URL
http://www.toursi.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=52