.
Tuesday, August 01 @ 15:23:32 CEST


πομακρυσμνα απ τα ηπειρωτικ εδφη σο καννα λλο μρος στη γη, τα Νησι της Χαβης υψνονται σαν πρσινες πηγς φωτς στο κντρο του «Μεγλου Μπλε», του απραντου Ειρηνικο Ωκεανο. Εδ ταν λες αλχα αναγνωρζεις τι βρσκεσαι, μαζ με αυτν στον οποο απευθνεσαι, ενπιον ου Θεο και κθε λξη, σκψη και πρξη θα πρπει να εναι ενρετες. 

Το ρχιπλαγος της Χαβης περιλαμβνει 137 νησι, νησκια και ατλες, τα οποα ο Μαρκ Τουιν αποκαλοσε «τα πιο μορφα που υπρχουν». λα μοιζουν με κολι απ ακατργαστα μαργαριτρια που απλνονται κατ μκος του Τροπικο του Καρκνου, σε μα γραμμ 1.523 μιλων απ το Κορε (σε γεωγραφικ πλτος 28,5" βρεια) ως το νησ της Χαβης -ευρτερα γνωστ ως το «Μεγλο Νησ»-, το οποο δανεζει το νομα του σε λο το συγκρτημα νησιν (σε γεωγραφικ πλτος 19" ντια). Τα οκτ κυρως νησι βρσκονται στην τροπικ ζνη και χουν το διο γεωγραφικ πλτος με την Πλη του Μεξικο, την βνα και το Χονγκ Κονγκ. Δροσερο αληγες νεμοι πνουν προς τα Νησι απ τα βορειοανατολικ του ωκεανο περπου 300 ημρες το χρνο.

Νησ Oahu. Οι ουρανοξστες ξεφυτρνουν πνω στην αμμουδι στην παραλα Waikiki της Honolulu.

Τα Νησι, με εξαρεση τα πντε Μντγουε, τα οποα ανκουν διοικητικ στο Ναυτικ των ΗΠ, αποτελον την 50 πολιτεα των Ηνωμνων Πολιτειν της μερικς. Η πρωτεουσα της Χαβης, η Χονολολου, που βρσκεται στο νησ Οχου, εναι η μοναδικ μεγλη πλη που θα συναντσετε.

Περισστεροι απ να εκατομμριο κτοικοι χουν εγκατασταθε στα Νησι, το 75% περπου απ αυτος στο Οχου. Η κρια απασχληση τους εναι ο τουρισμς και ακολουθον η μυνα και η γεωργα.


Διαφορετικ νησι, διαφορετικ ταυττητα

Κθε νησ χει το δικ του φος και τη δικ του προσωπικτητα. Το Οχου εναι τρελ, πολυσχολο, εκλεπτυσμνο και ευγενικ, με να απστευτο αγροτικ ταμπεραμντο. Το Μουι εναι ο οραματιστς. Εδ ανθον οι τχνες στις γκαλερ, στις σχολς και στο καινοτμο Κντρο Πολιτισμο και Τεχνν του Μουι. Στις μικρς πλεις υπρχουν ακμη απομεινρια απ τη γενι των χπις. Το Μεγλο Νησ εναι ακατργαστο και προσφρει ευκαιρες σφζει απ δημιουργικ ενργεια. Πλοσια θρετρα ξεπηδον μσα απ ρεματα λβας οψιδιανο. 

Το τερστιο ηφαστειο Μουνα Λα (Mauna Loa) στο εθνικ ηφαιστειακ πρκο στο "Μεγλο Νησ"

Το Καουι εναι πανρχαιο, σοφ και καταπρσινο. Εδ βρσκεται ο μοναδικς πλεσιμος ποταμς της πολιτεας, ο Γουαλοα. Τα γπεδα γκολφ, τα μονοπτια για πεζοπορα και το Γκραν Κνιον καθιστον αυτ το νησκι ιδανικ για σους αναζητον την περιπτεια. Το Μολοκι αψηφ τον χρνο και αυτ το κνει ιδιατερα γοητευτικ. 

Η βρεια ακτ στο νησ Molokai

Το Λανι μοιζει να χει χσει την ταυττητα του. ταν φιλοξενοσε τη μεγαλτερη φυτεα αναν στον κσμο συνθιζαν να το αποκαλον το «Νησ του ναν». Μλις μως η φυτεα κλεισε, οι διαφημιστς του νησιο πρεπε να εφερουν νες προσωνυμες για να προσελκσουν τουρστες, πως «Ιδιωτικ Νησ» και πομονωμνο Νησ». Ωστσο, τποτα απ αυτ δεν φανεται να του ταιριζει. Το Νχοου εναι ιδιωτικ ιδιοκτησα και παραμνει σε μεγλο βαθμ απομονωμνο. Ο πληθυσμς του αποτελεται αποκλειστικ αυτχθονες και τα χαβανζικα εναι η βασικ γλσσα. Το Καχοουλουε, κποτε γεμτο με ναος και ρντσα, εκκενθηκε για να γνει πεδο βολς των ΗΠ πριν απ το Β' Παγκσμιο Πλεμο. Το 1990 ο πρεδρος Τζορτζ Μπους διταξε παση των δοκιμν και το Ναυτικ παρδωσε τη δικαιοδοσα του νησιο στην πολιτεα το 1994.

Ειδυλλιακ δειλιν στο νησ Maui

Aloha. Πρκειται για μια λξη που δεν μεταφρζεται εκολα, αλλ καθορζει και προσδιορζει μια γενι ανθρπων. Στη Χαβη εναι μια κοιν λξη που χρησιμοποιεται ως χαιρετισμς και αποχαιρετισμς. σον αφορ την ετυμολογα της, αποτελεται απ τα συνθετικ alo που σημανει «ενπιον» και ha που σημανει «της ζωοποιο πνος», παραπμποντας σε θεο δρο. 

Παρακινομενοι απ τους τουριστικος οδηγος, οι τουρστες απολαμβνουν να προφρουν μακρσυρτα τη λξη: «-λοοοοο-χα». Σπνια πληροφορονται τι αλχα δεν εναι απλ νας τρπος να πεις γεια. ταν λες αλχα αναγνωρζεις τι βρσκεσαι, μαζ με αυτν στον οποο απευθνεσαι, ενπιον ου Θεο και κθε λξη, σκψη και πρξη θα πρπει να εναι ενρετες. 

Χαβανζες πιτσιρκες στολισμνες με Lei (παραδοσιακς γιρλντες με λουλοδια) χορεουν Hula τον εθνικ χορ της Χαβης

Εναι μια απ αυτς τις λξεις που χουν τη δναμη να καθορζουν μια ζω. Εναι η μα και μοναδικ λξη που διαχωρζει τη Χαβη απ κθε λλο μρος στον κσμο και καθιστ εφικτ την ειρηνικ συνπαρξη πολλν φυλν σ' ναν τπο χι απ ανεκτικτητα αλλ απ αμοιβαα εκτμηση. Το πνεμα του αλχα σημανει «λα, φρε την κληρονομι σου, την οικογνεια σου. Νισε βαθι το αλχα».

Νισε βαθι το αλχα

Οι Χαβανζοι ωστσο ανησυχον για το πνεμα του αλχα. Μπως η χρα τους απομακρνεται απ αυτ; Πς θα εξασφαλσουν τι δεν θα ισοπεδωθε απ τα κματα των ξνων που κατακλζουν τα Νησι; πως οποιαδποτε ερωτικ σχση, το αλχα απαιτε φροντδα και δσμευση. Καθρεφτζει το εστερο πνεμα του ατμου και της κοινωνας. Για να ζεις σμφωνα με το αλχα, πρπει πρτα να χεις αυτοσεβασμ. Εναι μια ζωοδχος λξη.http://www.toursi.gr

URL
http://www.toursi.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=51