. , .
Tuesday, August 01 @ 15:18:21 CEST


Στην κρη της ραβικς ερμου, φωλιζει να ανεξτηλο σημδι της ιστορας του ανθρπου, η ροδοκκκινη πλη Πτρα  Ο επισκπτης βρσκεται ξαφνικ απ το πουθεν στη μση μιας ολοζντανης και ταυτχρονα νεκρς αρχαας πολιτεας. Θα μποροσε κανες να ισχυριστε τι η αρχαα αυτ πλη εναι να αριστοργημα γλυπτικς, αφο εναι λαξεμνη πνω σε μαλακ, ψαμμιτικ πετρματα. Οφελει την παρξη της στη φυλ των Ναβαταων και σμερα αποτελε ναν απ τους σπουδαιτερους αρχαιολογικος χρους της Ιορδανας.

Το πιο εντυπωσιακ μνημεο της Πτρας το Ελ Χζνεχ (ο θησαυρς)

Η αρχαα πλη της Πτρας θεωρεται νας απ τους εθνικος θησαυρος και το πιο δισημο τουριστικ αξιοθατο της Ιορδανας. Η Πτρα βρσκεται περπου 3 ρες ντια του μμν και αποτελε την κληρονομι των Ναβαταων, ενς πολυμχανου ραβικο λαο, που εναι εγκαταστημνος στη Ντια Ιορδανα για περισστερα απ 2.000 χρνια περπου και που κμασαν απ τον 6ο π.Χ. αινα ως και το 100 μ.Χ. Η Πτρα ταν η αστραφτερ πρωτεουσα της αυτοκρατορας των Ναβαταων (Nabataean)  του βασιλι Aretas IV (9 π.Χ. ως 40 μ.Χ.). Γνστες της τεχνολογας νερο, οι Ναβαταοι εξπλισαν την πλη τους με μεγλες κατασκευς υπογεων σηργγων και θαλμους νερο. Με αξιοθαμαστο τρπο και αριστοτεχνικ διαχεριση των υδτινων πρων οι Ναβαταοι κατρθωσαν να δημιουργσουν σε μια τσο νυδρη περιοχ να δκτυο περισυλλογς και διθεσης των ομβρων υδτων, σκβοντας δεξαμενς και λαξεοντας ακμη και πνω στους βρχους κανλια στε το νερ να χει συνεχ ρο.

Στην Πτρα υπρχουν ντονα τα σημδια της ελληνιστικς περιδου. πως φανεται και απ το νομα, η Πτρα εχε δεχτε την παρουσα των Ελλνων, οι οποοι μαγεμνοι προφανς απ την τοποθεσα (συν τοις λλοις και στρατηγικ) φρντισαν να βλουν τη σφραγδα τους. ργτερα, οι Ρωμαοι φρντισαν ββαια κι αυτο να «σκαλσουν» τα δικ τους μνημεα στους βρχους του φαραγγιο. Ρωμακ θατρο, ρωμακ οδς, λουτρ, λα κλασικ σημδια μιας πλης-χρας η οποα καταστρφηκε μσα σε μια μρα απ ισχυρτατο σεισμ.

ταν η πλη παρκμασε, χθηκε απ το χρτη, περπου τον 7ο αινα μ.Χ.  H Πτρα παρμεινε στην αφνεια για περισστερο απ 1.700 χρνια, ως του την ανακαλψει ξαν η περιργεια και η επιμον ενς Ελβετο εξερευνητ, του John Lewis Burckhart το 1812. Σμερα εναι δισημη και σε αυτ χουν γυριστε και κποιες ταινες του Ιντινα Τζουνς! 

υτ που κνει την Πτρα ιδιατερα ελκυστικ εναι η θση της, που τη βρσκουμε στο βθος ενς στενο φαραγγιο χαραγμνου μσα στην ρημο. π την εσοδο ο επισκπτης διασχζει να εντυπωσιακ siq (φαργγι), μια απραντη χαρδρα μκους ενς χιλιομτρου χωμνη μσα στους χρωματιστος θερατους βρχους που φθνουν μχρι και τα 100 μτρα ψος. φτιαγμνους απ την πολχρωμη μμο της ερμου.

Το εντυπωσιακ siq (φαργγι). Με να χιλιμτρο μκος μσα στους χρωματιστος θερατους βρχους που φθνουν μχρι και τα 100 μτρα ψος.

σως ο δημοφιλστερος τρπος να φτσει κανες στον αρχαιολογικ χρο απ το σημεο που θα τον αφσουν τα τουριστικ πολμαν, εναι καβλα σε λογο καμι φορ ακμα και σε γιδαρο. Η φιξη στον αρχαιολογικ χρο εναι ιδιατερα εντυπωσιακ καθς θα πρπει να διασχσετε το πολ στεν φαργγι που κρβει τη θα προς τα αρχαα. τσι, θα δετε ξαφνικ μια πολ εντυπωσιακ εικνα καθς θα φτνετε στα τελευταα μτρα του φαραγγιο.

Οι βασιλικο τφοι με την πρσοψη ψους 42 μτρων

Κοντ στο τλος του περσματος το φαργγι με να τλειο στυλ κνει τελευταα στροφ και βγανοντας απ το σκοτδι, μσα στο αποκορφωμα της λμψης και της φωτειντητας εμφανζεται το πιο εντυπωσιακ μνημεο της Πτρας το Ελ Χζνεχ (ο θησαυρς). Λαξευμνα σε μασφ βρχο, απομεινρια της αρχαιτητας σας περικυκλνουν και σγουρα θα σας εντυπωσισουν. ντονες εναι οι αιγυπτιακς και ελληνιστικς επιδρσεις στην αρχιτεκτονικ των Ναβαταων, οι οποες αποτυπνο νται σ' αυτν την εκπληκτικ κατασκευ.

Στην κορυφ το βρχου δεσπζει το μοναστρι El-Deir με την πρσοψη Ελληνιστικο ναο

Εν πρα απ το Ελ Χζνεχ μπορε κανες να περπατσει και να επισκεφθε κυριολεκτικ εκατοντδες λλα κτσματα πως τους βασιλικος τφους με την πρσοψη ψους 42 μτρων, μικρς και μεγλες κατοικες, δεξαμενς, λουτρ, τον Ελληνιστικ να στο μοναστρι El-Deir και το Ρωμακ θατρο του πρτου αινα π.Χ χωρητικτητας 3.000 θεατν που αποτελον εντυπωσιακ παραδεγματα Μεσανατολικο πολιτισμο.

Η Πτρα χαρακτηρστηκε το 1985 Μνημεο Παγκσμιας Κληρονομις και σμερα βρσκεται υπ την αιγδα της UNESCO. ν ξεκινσετε νωρς το πρω, σως. και να καταφρετε να την εξερευνσετε. Διαφορετικ, θα χρειαστετε δο με τρεις μρες προκειμνου να περιηγηθετε αυτ το ανοιχτ μουσεο.http://www.toursi.gr

URL
http://www.toursi.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=50