. ' .
Tuesday, August 01 @ 15:07:03 CEST


υτ που κνει τη Νσυρο απ τους πλον κατλληλους χρους για μια δημιουργικ σχση του ανθρπου με τη φση δεν εναι μνο η γεωλογικ πλευρ. Η δομ και η σσταση του νησιο ταν το υπστρωμα για να αναπτυχθε μια εκπληκτικ βιοποικιλτητα στο χρο του. Μοναδικ ενεργ ηφαστειο του ιγαου με ττοια χαμηλ και υψηλ βλστηση που φιλοξενε μια πολ πλοσια πανδα. Τα κρυστλλινα γαλζια νερ επιτρπουν τη θαση ενς πανμορφου πλοσιου βυθο ακμη και κοιτντας ξω απ’ αυτ, τονζοντας τη συνχεια της ισορροπας μεταξ θαλσσιου και χερσαου χρου.

Γνωριμα

 Το Μανδρκι Μαντρκι εναι η πρωτεουσα και λιμνι του νησιο.

Η Νσυρος, να απ τα Δωδεκνησα, βρσκεται στο ντιο-ανατολικ ιγαο. χει κταση 41,2 τετραγωνικ χιλιμετρα και υψμετρο 698 μτρα. Η Νσυρος ανκει στην ομδα των Νοτων Σπορδων, και βρσκεται δυτικ της Ρδου, ανμεσα στην Κω, Τλο και στυπλαια.

Βρσκεται απναντι απ την αρχαα Κνδο της Μικρς σας και απχει ντεκα μλια απ την Κω, 58 απ την Ρδο και 240 απ τον Πειραι. Γεωλογικ, η Νσυρος ταν κποτε κομμτι της Κω. Η μορφολογα της χει επηρεαστε απ το ηφαστειο και το ηφαιστειογενς της δαφος εναι πολ εφορο και ευνοε τη δενδροκομα και την πλοσια βλστηση. 

Η Νσυρος χει πληθυσμ 1.300 κατοκους. Οι περισστεροι κτοικοι ασχολονται με την γεωργα, την αλιεα και τον τουρισμ. Το μεγαλτερο σοδο του νησιο μως, προρχεται απ την εκμετλλευση της ελαφρπετρας στο νησκι Γυαλ, που απχει 3 μλια απ την Νσυρο, που ασχολονται αρκετο κτοικοι. 

Περπου 900 απ τους κατοκους μνουν στο Μανδρκι που εναι το λιμνι και η πρωτεουσα του νησιο. Οι υπλοιποι 400 μνουν στα λλα τρα χωρι, το παραθαλσσιο χωρι Πλοι και τα ορειν χωρι Εμπορις και Νκια. 

Η Νσυρος, τραβει την προσοχ του ταξιδιτη απ μακρι, για το σχεδν γεωμετρικ σχμα της, την απουσα των απτομων γκρεμνν που συνθως οριοθετον τις ακτς των νησιν, και για την βλστηση που φιλοξενε. Χωρς τις συνηθισμνες δανδελωτς παραλες και τους ορμσκους, νας κνος που υψνεται απ την επιφνεια της θλασσας ως τα 700 μτρα δηλνει απ μακρι την ταυττητα της Νισρου, του νετερου μεγλου ηφαιστεου του ιγαου.

Το ηφαστειο της Νισρου, το επισκπτονται κθε χρνο πολλς χιλιδες κσμου.

Το ηφαστειο εναι το πιο χαρακτηριστικ γεωμορφολογικ στοιχεο της Νισρου. Η Νσυρος γεννθηκε μσα απ αλλεπλληλες εκρξεις του ηφαιστεου, το οποο παρουσιζει τερστιο γεωλογικ ενδιαφρον, εναι μοναδικ στον ελληνικ χρο και πραν απ το επιστημονικ του ενδιαφρον, χει μα ιδιατερη φυσικ ομορφι.  Το ηφαστειο της Νισρου θεωρεται εν ενεργεα και λγω της εκολης προσπλασης στους κρατρες του, το επισκπτονται κθε χρνο πολλς χιλιδες κσμου αλλ και ειδικο επιστμονες. 

υτ που κνει τη Νσυρο απ τους πλον κατλληλους χρους για μια δημιουργικ σχση του ανθρπου με τη φση δεν εναι μνο η γεωλογικ πλευρ. Η δομ και η σσταση του νησιο ταν το υπστρωμα για να αναπτυχθε μια εκπληκτικ βιοποικιλτητα στο χρο του. Μοναδικ ενεργ ηφαστειο του ιγαου με ττοια χαμηλ και υψηλ βλστηση που φιλοξενε μια πολ πλοσια πανδα. Τα κρυστλλινα γαλζια νερ επιτρπουν τη θαση ενς πανμορφου πλοσιου βυθο ακμη και κοιτντας ξω απ’ αυτ, τονζοντας τη συνχεια της ισορροπας μεταξ θαλσσιου και χερσαου χρου.

Ιστορα - Μυθολογα

Η Νσυρος σμφωνα με τη μυθολογα σχηματστηκε στη διρκεια αγνα των Τιτνων με τους Θεος. να απ τα θματα ταν ο Πρινος Τιτνας Πολυβτης, ο οποος τσο πολ προκλεσε το θυμ του Ποσειδνα, που ο Θες της Θλασσας κοψε με την τραιν του να κομμτι απ' την Κω και το ριξε πνω στον Πολυβτη, εν αυτς προσπαθοσε να απομακρυνθε κολυμπντας.  

Ο κρατρας του Στεφνου, ο κεντρικς κρατρας του ηφαιστεου, με διμετρο 300 και βθος 30 μτρων

Η γνεσ της συνδεται με τη μυθικ φαντασα των ρχαων Ελλνων. Η Νσυρος γεννθηκε σμφωνα με το μθο της Γιγαντομαχας. Η μητρα των πντων Γη, στρεψε τους θνητος Γγαντες κατ των αθαντων Θεν του Ολμπου. Οι Θεο καταδικουν τους Γγαντες, που υποχωρον ντρομοι. Ο θες της θλασσας Ποσειδνας χει αναλβει, με την εντολ του Δα, να εξαφανσει το Γγαντα Πολυβτη, που διασχζει φοβισμνος το ιγαο για να σωθε. Ο Ποσειδνας τον προφτνει κοντ στην Κω. Οργισμνος, αποσπ με την τραιν του να τμμα απ την Κω και το εκσφενδονζει εναντον του Πολυβτη. Ο Ποσειδνας πετυχανει τον Γγαντα και τον καταπλακνει. Το κομμτι αυτ της Κω εναι η Νσυρος και ο τυχος Πολυβτης καταπλακωμνος, απ ττε προσπαθε να ελευθερωθε κι οι αναθυμισεις του ηφαιστεου - που πρε και το νομ του- δεν εναι τποτε λλο παρ η ανσα του και οι δονσεις του οι αναστεναγμο του. 

Η Νσυρος ανπτυξε πολιτισμ σε λες τις περιδους της ελληνικς ιστορας, πως μαρτυρεται απ τα τεχη του Παλικαστρου (5ος π.Χ.αινας), απ τα ερεπια των ιστορικν χρνων του Aργους, απ τα Μεσαιωνικ κστρα και τα Ενετικ φρορια, απ το Μοναστρι της Παναγις της Σπηλιανς (14ος μ.Χ. αι.) και απ τις μεταβυζαντινς εκκλησες. Η Νσυρος αναφρεται και απ τον Ομηρο. Η συμβολ του Νισυρικο στλου στον Τρωικ Πλεμο εκτιμθηκε απ τις Βουλς των Ροδων που τμησαν τον νααρχο Γνωμαγρα. Πρτοι κτοικοι του νησιο ταν οι Κρες. πως και τα υπλοιπα Δωδεκνησα, η Νσυρος πρασε στην κατοχ πολλν λαν σπου στα 1947 παραδθηκε απ τους Ιταλος και ενθηκε με την Ελλδα απ 

ξιοθατα

  Νκια. Κτασπρα σπτια και μωσακ απ χοχλκια

Το ηφαστειο αλλ και η γαλνη που κανες αισθνεται στα γραφικ χωριουδκια του νησιο εναι τα δο κρια χαρακτηριστικ του νησιο που σγουρα θα σας "αιχμαλωτσουν".  Πρα απ την επσκεψη στο ηφαστειο, θα επισκεφθετε επσης τους γραφικτατους οικισμος του νησιο: Μανδρκι, Πλοι, Εμπορις και Νκια.

Το Μανδρκι Μαντρκι εναι η πρωτεουσα και λιμνι του νησιο. Τα δαιδαλδη δρομκια του, οδηγον απ την Πλατεα Ηρων (που φυσικ βρσκεται και το Ηρο) στην πλατεα Ηλικιωμνων, την κεντρικ πλατεα της Νισρου. Σοκκια στεν, τσο που τα απναντι μπαλκνια σχεδν ρχονται σε επαφ, οδηγον στη συνοικα Λαγκδι, κοντ στη μεσαιωνικ συνοικα. Χτισμνο ψηλ στο βρχο βρσκεται το Κστρο των Ιπποτν του γου Ιωννη - χτστηκε το 1325- που πως σχεδν σε λα τα Δωδεκνησα, κυρευσαν και τη Νσυρο. Στο εσωτερικ του βρσκεται η εκκλησα Παναγα η Σπηλιαν με το πανμορφο εικονοστσι της. Στο εντυπωσιακ ξυλγλυπτο τμπλο της, υπρχει η Παρθνος με το Βρφος, εικνα της ρωσικς σχολς, η οποα εναι σχεδν ολοκληρωτικ καλυμμνη απ τματα πιστν. ταν κποτε οι Σαρακηνο πειρατς προσπθησαν να κλψουν τους θησαυρος της Μονς, οι μοναχο τους δισωσαν κρβοντς τους στις εικνες.

Επισκεφτετε το Ιστορικ και Λαογραφικ Μουσεο Νισρου, με κεντματα, παλις φωτογραφες και μια παραδοσιακ Νισυριακ κουζνα.

Πνω απ το Μανδρκι βρσκεται το Παλαικαστρο, η ακρπολη της ρχαας Νισρου, με ηλικα μεγαλτερη απ 2600 χρνια. Στο χρο υπρχουν κυκλπεια τεχη με δωρικος κονες φτιαγμνα απ το ηφαιστειακ πτρωμα του νησιο.

Στην κεντρικ Νσυρο υπρχει ο Εμπορις. Στην εσοδ του μια πετρχτιστη καμρα οδηγε σε να φυσικ χαμμ. Το χωρι εναι μισοεγκαταλελειμμνο αλλ πολ γραφικ. Νοτιτερα, στο ψηλτερο σημεο του βουνο βρσκονται τα Νκια. Τα κτασπρα σπτια του χωριο με τις πολχρωμες πρτες δημιουργον μια καταπληκτικ αντθεση με το ηφαιστειακ τοπο. Τα μωσακ απ χοχλκια προσθτουν λλη μια ενδιαφρουσα ντα στο τοπο.

Η Καλντρα της Νισρου, με τσσερις κρατρες. Κτω απ τα Νκια βρσκεται ο κρατρας του Στεφνου, ο κεντρικς κρατρας του ηφαιστεου, με διμετρο 300 και βθος 30 μτρων, που υπρχουν θερμς πηγς, λκκοι με αναβρζουσα λσπη και σημεα απ' που βγανουν αρια. Ο Προφτης Ηλας εναι ο μεγαλτερος ηφαιστειακς λφος της Ευρπης, με λλους τρεις κρατρες. Το 1873, απ πιο πρσφατες εκρξεις δημιουργθηκαν κνοι ηφαιστειακς στχτης ψους 100 μτρων. Στους κρατρες εναι δυνατ η πρσβαση μσω σκαλιστν μονοπατιν.

Στη βρεια ακτ της Νισρου εκτς απ το Μανδρκι υπρχουν τα Λουτρ και οι Πλοι. Στα Λουτρ υπρχουν θερμς πηγς, τα Ιαματικ Λουτρ Μανδρακου, με νατριοχλωριοθειοχα νερ. Στο ψαροχρι των Πλων πλι, μπορετε να επισκεφθετε τις σπηλις στο Κατσονι. 

Τλος, το νησ διαθτει πολ πλοσια πανδα και χλωρδα τις οποες ειδικο χουν χαρακτηρσει ως ιδιατερου ενδιαφροντος. 

Τοπικς εκδηλωσεις

Η Νσυρος βρθει απ εκδηλσεις και πανηγρια κατ τη διρκεια της καλοκαιρινς περιδου. 
Ο Πολιοχος του νησιο γιος Νικτας γιορτζεται στις 21 Ιουνου. Στις 27 Ιουλου γνεται το πανηγρι του γου Παντελεμονα και στις 23 υγοστου η γιορτ για την Παναγα τη Κυρ.
Στις 15 υγοστου διοργαννονται διμερες εκδηλσεις στο Μοναστρι της Παναγας της Σπηλιανς, που προσφρεται φθονο φαγητ.
κμη, μσα στο καλοκαρι διοργαννεται και το θιμο του παραδοσιακο γμου που περιλαμβνει τριμερο γλντι.
λλα πανηγρια: ποκαθλωση Τμιου Σταυρο - 14 Σεπτεμβρου,  Ταξιρχες - 8 Νοεμβρου, γ. πστολοι - 30 Ιουνου

θιμα της Νισρου

 Το Κστρο των Ιπποτν και η εκκλησα Παναγα η Σπηλιαν

Το πανηγρι της Παναγις της Σπηλιανς το Δεκαπενταγουστο εναι το πιο γνωστ θιμο του νησιο. Στην ακολουθα του Εσπερινο ψλλεται στο τλος να μοιρολι που θυμζει Μ.Εβδομδα και την Μ.Παρασκευ. Οι Νισριοι χουν συνθσει δικ τους εγκμια για τη γιορτ. Μετ την ακολουθα του Εσπερινο προσφρεται νηστσιμο δεπνο και παραδοσιακο λουκουμδες. Κατ την ακολουθα του ρθρου γνεται το κλλυβο της Παναγας με την συνοδεα μοιρολογιν απ τις εννιαμερτισσες που χουν φρει και τα υλικ για το κλλυβο. Οι εννιαμερτισσες εναι γυνακες που χουν κνει τμα να περσουν 9 μερνυχτα προσευχς στα κελι της μονς, προσφροντας διφορες εργασες για την καθαριτητα και προετοιμασα του μοναστηριο κατ τη διρκεια του πανηγυριο. Μετ το τλος της λειτουργας το κλλυβο μεταφρεται μαζ με την εικνα της Παναγας και με τη συνοδεα πομπς των πανηγυριωτν απ το Ηγουμενεο στην τραπεζαρα της μονς, που παρατθεται πνδημο γεμα. Μετ το τλος του γεματος κθε προσκυνητς ασπζεται τη θαυματουργ εικνα της Παναγις, δχεται απ τον ιερα κλλυβα και αφνει τον οβολ του για την αντιμετπιση των εξδων του γεματος. 

Πο θα μενετε; (ενδεικτικ)

ΞENOΔOXEIA - ENOIK. ΔΩMATIA 
ΠΟΛΥΒΩΤΗΣ (Δημοτ. ξενοδοχεο στο Λιμνι) 22420 31011, 22420 31012.
ΠΟΡΦΥΡΙΣ (Μανδρκι) 22420 31176, 22420 31376.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝΣ (Λιμνι) 22420 31012.
ΧΡΙΤΟΣ (Λιμνι) 22420 31322
ΛΕΥΚΗ ΜΜΟΣ (Λιμενρι) 22420 31497
ΤΡΙ ΔΕΛΦΙ (Λιμνι) 22420 31344
ΡΟΜΝΤΖΟ (Λιμνι) 22420 31340
ΛΟΥΤΡ ΜΝΔΡΚΙΟΥ (Λουτρ) 22420 31284
ΝΙΣΥΡΟΣ (Πιαολι) 22420 31052
ΚΡΒ - ΞΕΝΩΝΣ (Aγιος Σββας) 22420 31375.
ΔΡΟΣΙ - ΞΕΝΩΝΣ (Πιαολι) 22420 31328
ΥΠΠΝΤΗ - ΞΕΝΩΝΣ (Υπαπαντ) 22420 31185
ΦΟΥΓΙΞΗ ΞΕΝΩΝΣ (Πλοι) 22420 31453
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝΣ (Νικι) 22420 31.401

Τι θα φτε;

π τις πιο αξιλογες γεσεις εναι οι ρεβιθοκεφτδες και η σουμδα. Δοκιμστε ακμη ψιλοκολουρη, κπαρη, κατσικσιο τυρ και αγραμυθζουμο.

Πς θα πτε;

Η Νσυρος συνδεται με την ηπειρωτικ Ελλδα μνο μσω της ακτοπλοκς γραμμς προς τον Πειραι. Το ταξδι διαρκε περπου 14 ρες. Υπρχουν 2 δρομολγια την εβδομδα απ Πειραι προς Νσυρο λο το χρνο. Υπρχει μως σνδεση και με την Κω, την Κλυμνο και τη Ρδο. Το καλοκαρι υπρχουν τουριστικ καραβκια που πηγανουν στη Νσυρο μσω Κω (Καρδμαινα) σε καθημεριν βση. Επσης απ Ρδο υπρχουν ιπτμενα δελφνια, καταμαρν καθς και πλοα της γραμμς.

Για περαιτρω πληροφορες και ακριβ δρομολγια συμβουλευθετε τα παρακτω:

Λιμενικς ρχς Πειραι
Τηλ: 210-4226000-4 και 210-4511310-7
Λιμενικς ρχς Ρδου Τηλ: 22410 28888

Μετακινσεις;

ν και η μορφολογα του εδφους δεν βοηθει ιδιατερα, το οδικ δκτυο της Νισρου εναι αρκετ καλ. Θα καλψετε τις περισστερες αποστσεις περπατντας με ενοικιαζμενα μηχανκια. Υπρχουν μως και λεωφορεα του ΚΤΕΛ, ταξ και ενοικιαζμενα αυτοκνητα.

Πο θα κολυμπσετε;

Η Νσυρος χει καταπληκτικς παραλες. Οι πιο δισημες εναι το Μανδρκι, οι Χοχλκοι, το υλκι, η γα Ειρνη καθς και η παραλα στο μικρ νησκι Γυαλ που βρσκεται απναντι απ το Μανδρκι. Δοκιμστε στους Χοχλκους (παραλα με μαρο, στρογγυλ βτσαλο), στους Πλους, στην Παχι μμο (δσκολη στην πρσβαση αλλ πραγματικ αξζει τον κπο) και στην Λευκ κτ (White Beach). που και να κολυμπσετε τα νερ εναι εγγυημνα κρυστλλινα και καθαρ!

Ψρεμα;

 φθονο. Ιδανικς συνθκες για ψαροτοφεκο και πετονι.

χετε σκφος;

ν και το λιμνι της Νισρου (Μανδρκι) εναι μικρ, μπορετε να μενετε για μερικς ημρες. Μπορετε επσης να δσετε στην σχετικ καινοργια μαρνα στους Πλους. Υπρχει σταθμς ανεφοδιασμο σε κασιμα και νερ στο νησ.

Κοντινς ποδρσεις:

Μπορετε να κνετε ημερσια εκδρομ με καραβκι στα γειτονικ νησκια Γυαλ, Πυργοσα, Παχι και Στρογγυλ ακμα να κνετε το γρο του νησιο με καραβκι. 

Χρσιμα τηλφωνα: 

γροτικ Ιατρεο: 2242031217
στυνομικ Τμμα: 2242031201
Λιμεναρχεο: 2242031222
Δμος Νισρου: 2242031203
http://www.toursi.gr

URL
http://www.toursi.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=48