. , , ,
Tuesday, August 01 @ 14:42:53 CEST


Ο Προς αυτ το πανμορφο νησ του ργοσαρωνικο απχει μλις 31 ναυτικ μλια απ τον Πειραι και αποτελε μια απ τις «κλασικς» λσεις μιας μονομερης απδρασης. χει το προνμιο να εναι το μοναδικ νησ με 24ωρη πρσβαση μσω των ακτν της Πελοποννσου. π την κωμπολη του Γαλατ πηγαινορχονται στον Προ μικρ φρι και κακια σε διαδρομς των 5 λεπτν.  μορφες παραλες, μικρ γραφικ σπιτκια, βουν καλυμμνα με πευκοδση: να ο Προς με λγες λξεις.

Στη Σφαιρα, εναι κτισμνος ο παραδοσιακς οικισμς του Πρου.
Οφελει το νομ του στο στεν θαλσσιο πρασμα (αρχαιοελληνικ, προς) που χωρζει το νησ του Πρου απ τις ακτς της Πελοποννσου. Το νησ εναι ηφαιστειογενς και δημιουργθηκε απ την συννωση δο νησδων που προπρχαν, της Καλαυρεας και της Σφαιρας. Το μεγαλτερο κομμτι (η παλι Καλαυρεα) εναι ασβεστολιθικ και χει ψος 390 μτρα. Η Σφαιρα, εναι ηφαιστειακς προλευσης, και πνω της εναι κτισμνος ο παραδοσιακς οικισμς του Πρου. Χωρζεται απ το υπλοιπο νησ (Καλαυρεα) με μια στεν διρυγα (κανλι) που συνδεται με μια μικρ γφυρα.

Το ιστορικ Ρολι, σμα κατατεθν του νησιο, που δεσπζει στην κορυφ του λφου απ το 1927
Η πρτη εικνα που αντικρζουμε φτνοντας στον Προ εναι το ιστορικ Ρολι, σμα κατατεθν του νησιο, που δεσπζει στην κορυφ του λφου απ το 1927. Η πλη του Πρου εναι χτισμνη αμφιθεατρικ με θα στις απναντι ακτς της Τροιζνας. Ο Προς χει ανεπτυγμνη τουριστικ υποδομ, σγχρονα ξενοδοχεα και ενοικιαζμενα δωμτια εξυπηρετον τους επισκπτες. Το λιμνι του Πρου το κντρο της ζως του νησιο χει πντα κνηση και ζωντνια. ταν εναι μπουντσα η πλη καθρεφτζεται φιλρεσκα στα νερ του στενο που την χωρζει απ τον Γαλατ στην πλευρ της ργολδας.

Η φιλοξενα των κατοκων του και το καταπρσινο περιβλλον του κνουν τον Προ να πολ ευχριστο μρος, ετε για διαμον, ετε σαν βση εξορμσεων για την εξερενηση της ργολικς γης, που μπορομε να απολασουμε επισκψεις τους Λεμονοδσους, των ερειπων της Τροιζηνας, της Επιδαρου, της Τρυνθας και των Μυκηνν. π το νησ του Πρου μπορετε να κνετε ημερσιες εξορμσεις στον Να του Ποσειδνα, κτσμα του 6ου αινα π.Χ. και στο Μοναστρι της Ζωοδχου Πηγς.

Τι θα δετε:

Η παραλα του Νωριου περικυκλωμνη απ πρσινο
- Τα νησκια Σφαιρα και Kαλαυρεα. Tο ατο του πρτου εναι η Xρα και του δετερου λη η βλστηση. Aν θλετε να δετε λγο πρσινο, κινηθετε προς την Kαλαυρεα. 

- Πρτε το δρμο που οδηγε στο Nεριο. Kπου στη διαδρομ θα συναντσετε τη "Bλλα Γαλνη". Μπως σας θυμζει κτι; Tο σπτι, αν και δεν εναι ιδιατερα παλι, χει πλοσιο βιογραφικ. Eχει "παξει" τον εαυτ του (δηλαδ τη βλα) σε κμποσες ελληνικς ταινες και χει φιλοξενσει προσωπικτητες πως ο Xνρι Mλερ και ο Σεφρης. Mην πρετε θρρος και μπετε μσα, κατοικεται! 

- Το νησ χει δο πολ ωραες μεγλες παραλες, του σκελιο και του Νεριου, και πολλς μικρτερες. Στο Νεριο θα θαυμσουμε τα ωραιτερα ηλιοβασιλματα και θα δομε την «Κοιμωμνη», μια γυναικεα σιλουτα σε στση πνου που δημιουργεται απ τους λφους καθς ο λιος δει πσω τους. ν σας αρσει το κολμπι, σ’ λο το μκος της ακτογραμμς προς τον Μεγλο Νεριο θα βρετε μικρς παραλες με μμο, με τα πεκα να φτνουν μχρι τη θλασσα!

Η Χρα, ατενζει τον ργοσαρωνικ
- Για μπνιο οι επιλογς εναι αρκετς. Tο Λιμανκι της Aγπης (πως φαντζεστε απ το νομα πρκειται για να μικρ κολπσκο), το Pωσικ Nασταθμο (παραλα που βρσκεται πνω στα ερεπια του Pωσικο Nασταθμου) και ακριβς απναντι το Δασκαλι, να μικρ νησκι που χει το σχμα καρδις (εξ ου και η μανα πολλν να παντρεονται εκε). 

- χι πως εναι αξιοθατα, αλλ τα μπαρκια εναι σημαντικ "κεφλαιο" στον Προ, πως και οι ταβρνες με τα υπαθρια τραπεζκια τους μας καλον να σταματσουμε για τηγανητ μαρδα και μπυρτσα  τι και να προτιμσετε, εναι ββαιο πως θα ξενυχτσετε. Eπομνως, μην το παρακνετε με τις πρωινς εκδρομς, κρατστε δυνμεις! 


Πς θα πτε 
κτοπλοκς απ τον Πειραι: Mε δελφνι (το εισιτριο μετ' επιστροφς κοστζει περ τα 35 ευρ, εν το ταξδι διαρκε λγο παραπνω απ μια ρα) με συμβατικ πλοο (περ τα 20 ευρ το εισιτριο και δυμισι ρες το ταξδι). Λιμεναρχεο Πειραι, +30 210 4117341, Hellas Flying Dolphins, +30 210 4199000. Οδικς μσω Πελοποννσου απ τον Γαλατ.

Πο θα μενετε
Πολλ νεοκλασικ αρχοντικ, χουν μετατραπε σε ξεννες και εναι τοιμα να προσφρουν ξεχωριστ φιλοξενα στους επισκπτες. Επιπλον, υπρχουν πολλ ξενοδοχεα, studios αλλ και απλ παραδοσιακ δωμτια, νετα και κατλληλα για ξεκοραση.
Ενδεικτικ: Σε κποιο απ τα μορφα διαμερσματα του ξεννα Στο Ρολι, στεγασμνου σε να αναπαλαιωμνο νεοκλασικ τηλ.22980 25808, στο παραδοσιακ Δινυσος τηλ. 22980 23511 και στο Προς, στο Νεριο τηλ. 2298022216  

Πο θα φτε
ξζει ν' απολασετε φρεσκτατο ψρι και νστιμους θαλασσινος μεζδες, σε κποιο απ τα πολλ παραθαλσσια ταβερνκια του νησιο.
Ενδεικτικ: Σπιτικ κουζνα στο Καθεστς, φρσκο ψρι στον Νικλα.http://www.toursi.gr

URL
http://www.toursi.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=46