.
Tuesday, August 01 @ 14:11:40 CEST


Η βραδι της νστασης παρνει ξεχωριστ νημα στη Χο. Το θιμο του «ρουκετοπλεμου», παλι σο και η ναυτοσνη στον Βροντδο, η «μχη», δηλαδ, με τις φωτεινς ρουκτες που εκτοξεονται απ τη μια στην λλη τις εκκλησις του γου Μρκου και της Παναγις Ερυθειανς, χει γνει τσο γνωστ σ’ λη την Ελλδα, που πολλο εναι εκενοι που επιλγουν τη Χο ως προορισμ των Πασχαλινν διακοπν.

Ο Βροντδος

O Βροντδος, παραλιακ κωμπολη, πατρδα σπουδαων ναυτικν 

O Βροντδος, παραλιακ κωμπολη κτισμνη μσα σε ελαινες, ανθκηπους, αμυγδαλις και λλα οπωροφρα δντρα, εκτενεται Βρεια των Λειβαδων (Βρειο προστιο του Δμου Χου) και ανατολικ του ρους «πος». χει 4.500 κατοκους οι οποοι, στην πλειοψηφα τους, εναι ριστοι ναυτικο, μποροι και επιστμονες. 

Στην επανσταση του 1821 πρσφεραν πμπολλες υπηρεσες στον Ελληνικ στλο. Σμερα οι Βρονταδοσοι εφοπλιστς κατχουν ακμη πολλ εμπορικ πλοα, τιμντας το Χιακ και το Ελληνικ γενικ ναυτικ στο οποο υπηρετον εκατοντδες ναυτικο απ το Βροντδο και τις γρω περιοχς. Σμφωνα με την παρδοση, ο Χριστφορος Κολμβος επισκφθηκε το Βρονταδο για να μελετσει ναυτικος χρτες και να αντλσει πληροφορες απ μπειρους Βρονταδοσους ναυτικος που τον βοθησαν στο μεγλο ταξδι της ανακλυψης της μερικς.

Η «Δασκαλπετρα» «Πτρα του Ομρου», στην Ομηροπολη. 

Ο Βροντδος χει πολλος ναος, απ τους οποους διακρνονται ο Καθεδρικς Νας του γου Γεωργου, ο Nας της Παναγας Ερειθιανς με την περτεχνη βοτσαλωτ αυλ και ο Nας του γου Μρκου. 

Στο Βροντδο χει την δρα του ο Δμος Ομηροπολης. Το Δημαρχεο εναι πραγματικ αρχιτεκτονικ αριστοργημα, δεγμα του αρχιτεκτονικο εκλεκτικισμο. Ο Φιλοπροδος μιλος Βροντδου (ΦΟΒ) και η Προοδευτικ Εκπολιτιστικ Κοινωνικ νωση Βροντδου (ΠΕΚΕΒ) αποτελον πνευματικ κντρα με πολυδναμη δισταση και προσφορ. Και τα δο διαθτουν Μουσεα και συλλογς με ργα των Βρονταδοσων λακν ζωγρφων Γλκα και Κυλαδτη. Στο ΦΟΒ ανκει το Φαφλειο Στδιο και στην ΠΕΚΕΒ το ανοικτ κολυμβητριο του ρμου Λω με την ομνυμη οργανωμνη πλαζ. O Ορμος Λω, για τα γαλzια πεντακθαρα νερ του χει πρει την Ευρωπακ δικριση της γαλζιας σημαας. 

Ο Ρουκετοπλεμος στον Βροντδο 

Ο ρουκετοπλεμος, εναι να παλι θιμο, που κρατει απ τα χρνια της Τουρκοκρατας.

να παλι Βρονταδοσικο θιμο, που χει τις ρζες του στους χρνους της μαρης τουρκικς δουλεας, εναι ο ρουκετοπλεμος. πως σε κθε πλεμο, τσι κι εδ υπρχουν δο αντπαλοι και εν προκειμνω εναι οι ενορες του γου Μρκου και της Παναγας Ερειθιανς! Οι προετοιμασες για τον «ρουκετοπλεμο» αρχζουν απ την πρτη εβδομδα της Σαρακοστς. Πρωταγωνιστον οι νοι, εν οι ηλικιωμνοι - απμαχοι ναυτικο και λλοι -δνουν οδηγες κι επιβλπουν στην καλ κατασκευ. Χρειζεται πολλ δουλει κι αρκετ τχνη στη γμωση της ρουκτας, που γνεται απ' ορισμνες ακριβες αναλογες ντρου, θειαφιο, κρβουνου για να επιτχει η εκτξευση. Το μεγμα αυτ μπανει μσα σε χρτινο κλινδρο, το λεγμενο «καλοπι», δνεται με ταινα πνω στο «ρουκετξυλο» και στην κρη του καλουπιο μπανει το φιτλι. Τα πλα μπορον πλον να τοποθετηθον πνω στις αυτοσχδιες ξλινες βσεις, τους «ρουκετοσρτες», απ που και θα εκτοξευτον, δημιουργντας να θαμα μαγικ! 

Τη νχτα του Πσχα, απ νωρς ακμα, σχηματζονται ομδες απ τις αντπαλες δυνμεις, που παρνουν επκαιρες θσεις για το ρουκετοκαυγ. Γνονται οι τελευταες προετοιμασες για τη μεγλη μχη στα διφορα «πυροβολεα», που τους δνουν ηρωικ ονματα πως Περσες, Διγενς, Σφουνας κ.. Στις δδεκα η ρα τα μεσνυχτα, την ρα που οι ιερες των δο ενοριν, τελον την ακολουθα της ναστσεως, ο αγνας κορυφνεται, παρνει την πιο ντονη κι εντυπωσιακ μορφ. Οι ρουκτες σαν πρινες γλσσες εκτινσσονται στο σκοτειν ουραν, αφνοντας πσω τους χρυσς τροχις. Οι διασταυρομενες στο Βρονταδοσικο ουραν ρουκτες παρουσιζουν καταπληκτικ κι ωραιτατο θαμα.

Συρρο κσμου παρατηρεται στις αναφερμενες εκκλησες, στις ελικοειδες στροφς της επαρχιακς οδο του Λπους και στον γιο Μακριο. Πολλο επισκπτες ρχονται απ' λα τα μρη του νησιο κι απ' λλες περιοχς της χρας να θαυμσουν αυτ το μοναδικ πανραμα, που δε γνεται σε καννα λλο μρος του κσμου.

Οι επισκπτες στο Βροντδο, πρπει να παρακολουθον αυτ τον ξεχωριστ πλεμο απ ασφαλ απσταση

Οι επισκπτες στο Βροντδο, αν επιλξουν να παρακολουθσουν αυτ τον ξεχωριστ πλεμο απ κοντιν -μνο να εναι ασφαλς η θση- απσταση θα μπορον να ακοσουν και τους χους των ρουκετν την ρα που σκζουν τον ανοιξιτικο ουραν και μχρι να φθσουν στο στχο τους.

Η ιστορικ διαδρομ του εθμου δανεισμνη απ την εφημερδα «Φων του Βροντδου» εναι η ακλουθη: Ο ρουκετοπλεμος εναι να παλι Βρονταδοσικο θιμο που χει τις ρζες του στους χρνους της τουρκικς κατοχς. Οι Βρονταδοσοι για να συμμετσχουν κατ εντυπωσιακτερο τρπο στο χαρμσυνο εορτασμ του Πσχα, καθιρωσαν το φαντασμαγορικ τοτο θιμο. Οι ρουκτες αντικατστησαν τα κανονκια και τα πλα «σουρντδα» παλαιτερων εποχν. Κατ τα χρνια της τουρκοκρατας, η γμωση των κανονακιν γινταν με μπαροτη, με ισχυρτατες εκρξεις. Το 1889 οι Τορκοι καμαν κατσχεση στα κανονκια, επειδ φοβταν μπως ο εορτασμς του Πσχα δημιουργσει προβλματα γενικτερης εξγερσης των κατοκων του νησιο για την αποτναξη του τουρκικο ζυγο.

Οι ενορες του γου Μρκου και της Παναγας Ερειθιανς προετοιμζονται πυρετωδς, μνες πριν απ τη Μεγλη Νχτα της νστασης. Μεγλοι και μικρο, που ασχολονται με την κατασκευ των ρουκετν, εργζονται με ταχες ρυθμος. Μετ τα Χριστογεννα και πλησιζοντας προς το Πσχα, λοι χουμε δει κατμαυρους απ το κρβουνο νεαρος να επιστρφουν στο σπτι του. 

πως σε κθε μχη, τσι και στο ρουκετοπλεμο, πρπει να υπρχουν νικητς και νικημνοι. Ββαια εναι δσκολο στην προκειμνη περπτωση να τους ξεχωρσεις. Γιατ λοι θλουν να εναι οι θριαμβευτς. πειτα δε μπορε κανες να μετρσει εκολα πσες ρουκτες βρκαν το στχο τους κι πεσαν πραγματικ επνω στις δο εκκλησες. Και ποια εκκλησα χτπησαν οι περισστερες για να βρεθε ο νικητς.

ξζει να δετε 

Τη «Δασκαλπετρα» «Πτρα του Ομρου», στην Ομηροπολη. Πρκειται για τον τπο που ο μηρος, σμφωνα με την παρδοση, δδασκε τα αθνατα πη του. 

Το μοναστρι της Νας Μονς, το σημαντικτερο Βυζαντιν Μνημεο των Βαλκανων

Τα πολλ μοναστρια, τους ναος και τα εξωκκλσια που βρσκονται στα ρια του Δμου Ομηροπολης. Τα πλον γνωστ μοναστρια εναι της Παναγας της Μυρτιδιτισσας και του γου Στεφνου στο Βροντδο, της Νας Μονς, των γων Πατρων και του γου Μρκου στην περιοχ Καρυν. Τα δισπαρτα σε κθε χωρι Βυζαντιν Μνημεα κι οι επιβλητικς παλις πετρχτιστες εκκλησις συμβλλουν στο κατανυκτικ πνεμα της Μεγλης Εβδομδας. Ο προσκυνητς μπορε να παρακολουθσει τις κολουθες σε Μοναστρια πως αυτ της Νας Μονς, το σημαντικτερο Βυζαντιν Μνημεο των Βαλκανων με τα μοναδικ ψηφιδωτ, που προστατεεται απ την Unesco εκενο του γου Μην, που καταμαρτυρται η τραγωδα της Σφαγς του 1822.

* Τα Μαστιχοχρια. Εναι περπου 20, βρσκονται στη ντια Χο και γρω απ αυτ καλλιεργονται τα περφημα μαστιχδεντρα. Τα χωρι δημιουργθηκαν μετ το 1346. π τα ωραιτερα Μαστιχοχρια εναι φυσικ το Πυργ και τα Μεστ, εν απ τα υπλοιπα δετε οπωσδποτε τους Ολμπους, τη Βσσα, τα ρμλια, τα Ννητα και τα Πατρικ. 

* Τα περφημα αρχοντικ του Κμπου: επιβλητικς επαλεις της χιτικης αριστοκρατας του 19ου και του 20ο αινα απ κιτρινοκκκινη θυμιανοσικη πτρα, με θαυμσιες μνημειακς αυλθυρες και εκπληκτικ μπαλκνια και σκλες. 


Πο θα μενετε: 

Τα ξενοδοχεα αναφρονται ενδεικτικ και λειτουργον λο τον χρνο. 
Στην πλη: «Greek Castle», τηλ. 22710-44740, «Φαδρα» τηλ. 22710- 41128, «Χος Χανδρς» τηλ. 22710-44401, «Δινα» τηλ. 22710-44180, «Κμα» τηλ. 22710-44500, «ργντικο» (στον Κμπο) τηλ. 22710-33111.http://www.toursi.gr

URL
http://www.toursi.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=44