. '''' .
Tuesday, August 01 @ 13:53:45 CEST


ν υπρχει κποια περοδος του χρνου που αξζει να βρεθε κανες στην Κρκυρα, αυτ εναι σγουρα το Πσχα. Σε καμι λλη περιοχ της Ελλδας, διαβεβαινουν οι ντπιοι, οτε σε χωρι οτε σε πλη, δεν νιθει κανες τσο ντονα την ατμσφαιρα της γιορτς. Πρκειται για μια μεγλη γιορτ στην οποα συνυπρχουν αρμονικ η ορθδοξη χριστιανικ πστη, η ειδωλολατρικ παρδοση, η καταλυτικ παρουσα του γου Σπυρδωνα, η καθολικ κοιντητα, η βενετσινικη επδραση, το γνσιο κερκυρακ χιομορ, η μουσικ των φιλαρμονικν και ββαια η ανοιξιτικη ατμσφαιρα.

Η Παναγα των Ξνων, κτσμα του 16ου αινα.

Οι πολυριθμες εκκλησες του νησιο κνουν ακμη πιο θρησκευτικ το κλμα των ημερν. Μα απ αυτς εναι η Παναγα των Ξνων, με εικνες των Τζνε, Κουτοζη, Τσαγκαρλε κ.. πναντι, η εκκλησα του -Γιννη, κτσμα του 16ου αινα. Εδ εκκλησιζονταν ο Καποδστριας, ο Σολωμς, ο Μντζαρος και ο Νικηφρος Θεοτκης. 

Στην Κρκυρα, το Πσχα ονομζεται Λαμπρ Λαμπρι για να εκφρστει η λαμπρτητα της ημρας. Τα ιδιατερα τοπικ θιμα κανουν την Κρκυρα μοναδικ το Πσχα και αποτελον πλο λξης επισκεπτν απο την Ελλδα και λο τον κσμο.

Kυριακ των Βαων

H Kυριακ των Bαων, "των Βαγινε", πως συνηθζεται να λγεται στην Κρκυρα., εναι η μρα της σωτηρας της Kρκυρας απ την πανοκλα χρη στην επμβαση του Aγ. Σπυρδωνα το 1630. 

Tο σκνωμα του Aγου Σπυρδωνα λιτανεεται στους δρμους της Κρκυρας.

Tο σκνωμα του Aγου λιτανεεται στους δρμους με τη συνοδεα λων των Φιλαρμονικν του νησιο, δεκαοκτ τον αριθμ. H λιτανεα ξεκιν απ την ομνυμη εκκλησα στις 11 το πρω και ακολουθε τη γραμμ που κποτε υπρχαν τα τεχη της πλης, πνω απ τα οποα ο γιος διωξε το “θανατικ”. Kσμος απ’ λο το νησ κατεβανει στην πλη δνοντας πανηγυρικ χαρακτρα στη μρα. Tο μεσημρι στα σπτια και στις ταβρνες, σερβρεται το παραδοσιακ φαγητ της ημρας: στακοφσι μπακαλιρος.

Μεγλη Εβδομδα

Τη Μεγλη Δευτρα οι δρμοι μοσχοβολον απ τη φογτσα (να εδος τσουρεκιο στολισμνου με να κκκινο αβγ), το μαντολτο και την "Κολομπνα" . Το απγευμα στις εκκλησες ακογεται το "Ουα και αλομονον, Φαρισαοι υποκριτα", για να ακολουθσει την επομνη το υποβλητικ "Κριε, η εν πολλας αμαρτες περιπεσοσα γυν".

 Τη Μεγλη Τετρτη γνεται το ευχλαιο, εν στο Δημοτικ Θατρο δνεται συναυλα εκκλησιαστικς μουσικς απ τη Δημοτικ Xορωδα. χει καθιερωθε απ το 1989 κι χει στχο την προσγγιση του Θεου Δρματος μσα απ την εκκλησιαστικ μουσικ, Aνατολικ και Δυτικ.

Οι φιλαρμονικς αρχζουν να παζουν απ τη Μεγλη Πμπτη.

Τη Μεγλη Πμπτη η Κρκυρα μπανει στην τελικ ευθεα για τις εορταστικς εκδηλσεις. Στις εκκλησες ο κσμος βινει με βαθι κατνυξη την κορφωση του θεου δρματος, τη Σταρωση. Στην Πιτσα Πνια και στους δρμους γρω απ αυτν, οι μπντες κνουν τις τελευταες πρβες. πως συνηθζεται, μετ τη λειτουργα της Μεγλης Πμπτης γυνακες λων των ηλικιν παραμνουν στις εκκλησες και στολζουν τον επιτφιο. Τη Μεγλη Πμπτη διαβζονται τα 12 Ευαγγλια στο Duomo, την Καθολικ Μητρπολη της Πλατεας Δημαρχεου. νβοντας 12 κερι τα οποα σβνουν να να με την ανγνωση κθε ευαγγελου.  

να θιμο που σμερα χει εκλεψει εναι το θιμο της Mεγλης Πμπτης, που διατηρονταν απ τις γυνακες της υπαθρου μχρι πρτινος. Πγαιναν στην εκκλησα ν’ ακοσουν την ακολουθα και ση ρα ο παπς λεγε τα δδεκα ευαγγλια, αυτς πλεκαν με τα δχτυλα τους να νμα που εχαν πρει μαζ τους. Tο γατανκι που φτιαχναν, το φοροσαν στο χρι των μωρν για φυλαχτ, μιας και στην πλξη του υπρχε η καλ ενργεια του θεο.

Μεγλη Παρασκευ

Μετ τις 10 το βρδυ σμγουν οι επιτφιοι και οι δρμοι γεμζουν κσμο.

H Mεγλη Παρασκευ, εναι η μρα των Eπιταφων. Σε λο το νησ, πως και σε λη την Eλλδα, κθε εκκλησα βγζει το δικ της Eπιτφιο και τον περιφρει στις γειτονις της ενορας της. Mνο που εδ η παρουσα των τριν κυριτερων Φιλαρμονικν, των χορωδιν και των χιλιδων Kερκυραων και ξνων, δνει λλη δισταση στη βαρει τοτη μρα. Aξζει να θυμσαστε τι η “παλι” φιλαρμονικ (κκκινη), που ιδρθηκε το 1840, παζει το Adagio του Albinoni, η “Mντζαρος” (μπλε), που ιδρθηκε το 1890, την Marcia Funebre του Verdi και η “Kαποδστριας” (πορτοκαλ), που ιδρθηκε το 1980, την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πνθιμο εμβατριο του Chopin. Oι περιφορς στην πλη ξεκινον απ το μεσημρι, για να προλαβανουν οι Φιλαρμονικς να συνοδεσουν λες τις εκκλησες. σο περνει η ρα πυκννουν και στο τλος πολλο Eπιτφιοι συμππτουν και ο κσμος δεν ξρει που να πρωτοπει. Πρτα βγανουν οι Eπιτφιοι της Παναγας της Σπηλιτισσας απ το Nο Φροριο και του Παντοκρτορα απ το Kαμπιλο στις 2 το μεσημρι, για να ακολουθσουν και οι υπλοιπες εκκλησες μχρι τις 10 το βρδυ, οπτε βγανει ο Eπιτφιος της Mητρπολης απ τη Σπηλι.

Στην περιφορ προπορεονται ο σταυρς του μαρτυρου και τα εξαπτρυγα. κολουθον το κρο (χορωδα), που ψλλει το "ι γενεα πσαι", οι σκλες (μεγλα τετρπλευρα λβαρα), τα φλμπουρα (κατλοιπα βυζαντινν σημαιν) και τα βενετσινικα φανρια. ξζει να σημειωθε τι τα λβαρα τα κρατον πολλς φορς οι "ταμνοι", δηλαδ εκενοι που χουν κνει κποιο τμα. 

Μεγλο Σββατο

Tο Mεγλο Σββατο στις 6 το πρω πραγματοποιεται στην Παναγα των Ξνων το θιμο του σεισμο ως αναπαρσταση του σεισμο μετ την ανσταση που περιγρφεται στο Eυαγγλιο. Aργτερα στις 9, γνεται η λιτανεα του Aγ. Σπυρδωνα, που καθιερθηκε το 1550, ταν ο γιος σωσε το νησ απ το λιμ. Mαζ γνεται και η περιφορ του Eπιταφου της εκκλησας του Aγου, να θιμο που ξεκνησε στα ενετικ χρνια, ταν για λγους ασφαλεας ταν απαγορευμνη η περιφορ των Eπιταφων, αλλ επιτρεπταν η λιτνευση του Aγου. Oι Φιλαρμονικς παζουν το “Calde Lacrime” του Michelli, τον “Aμλτο” του Faccio και την “Marcia Funebre” απ την Hρωικ του Beethoven. 

Το Μεγλο Σββατο πφτουν οι “μπτηδες”. Ιπτμενα καντια με νερ που σκνε με κρτο στο δαφος.

Στις 11 το πρω, γνεται η Πρτη Aνσταση και πφτουν οι “μπτηδες”. Tο φασαριζικο αυτ θιμο ξεκνησε απ την πλη, επεκτθηκε στα χωρι και εναι επιρρο απ τους Eνετος. Oι Eνετο συνθιζαν την Πρωτοχρονι (την μεγαλτερη γιορτ των καθολικν) να πετον απ τα παρθυρα τους παλι αντικεμενα, για να τους φρει ο νος χρνος καινοργια. Oι Kερκυραοι οικειοποιθηκαν το θιμο αυτ και το πραγματοποιοσαν στη μεγαλτερη ελληνικ γιορτ, το Πσχα. Στις μρες μας τα παλι αντικεμενα αντικαταστθηκαν απ πλινα καντια (ο μπτης εναι το καντι με το στεν στμιο και τα δυο χερολια) γεμτα νερ, για να κνουν μεγαλτερο κρτο. Mια λλη εξγηση δνει στο θιμο ειδωλολατρικ προλευση. Tο Πσχα βρσκεται στην αρχ της νας βλαστικς χρονις, η φση ξυπνει απ το χειμωνιτικο λθαργο και οι καρπο συλλγονται σε να δοχεα, εν τα παλι πετιονται. Mετ το σπσιμο των κανατιν, οι Φιλαρμονικς ξεχνονται στους δρμους της πλης παζοντας χαρομενα εμβατρια. Στην “Πνια”, το παλι εμπορικ κντρο της πλης, χει αναβισει το θιμο της “μαστλας”. να μισοβρελο στολζεται με μυρτις και κορδλες και οι περαστικο καλονται να ρξουν μσα κρματα “για το καλ”. Mε την πρτη καμπνα της Aνστασης, κποιος βουτει μσα για να μαζψει τα λεφτ. Παλιτερα ο βουτηχτς δεν ταν εθελοντς, αλλ κποιος ανδεος περαστικς που τον ρχναν με το ζρι.

Tο βρδυ του Mεγλου Σαββτου, πριν απ την Oρθδοξη, μπορετε να παρακολουθσετε την Kαθολικ ακολουθα της Aνστασης στο Mητροπολιτικ Duomo. Mε τη συνοδεα του εκκλησιαστικο οργνου, η Aνσταση εδ ολοκληρνεται στις 11μ.μ., για να προλβει το εκκλησασμα να παραστε και στην Oρθδοξη. H αναστσιμη ακολουθα σε λη την Eλλδα, γνεται σε μι εξδρα ξω απ την εκκλησα. Σε μερικ χωρι της Kρκυρας, μλιστα, υπρχει το θιμο να κλενουν τις πρτες της εκκλησας και με το τελευταο “Xριστς Aνστη” ο παπς, αφο κνει το γρο της τρεις φορς ψλλοντας, κλωτσει την κεντρικ πλη και μπανει μσα με το ψαλμ “εισλθετε, εισλθετε εις τη χαρ του Kυρου”. Στην πλη η αναστσιμη ακολουθα τελεται στο πλκο της πνω πλατεας, απ την εκκλησα της Aγ. Παρασκευς με τη συμμετοχ του Mητροπολτη, των Φιλαρμονικν και χιλιδων κσμου.

H Aνσταση γνεται με “τυμπανοκρουσες” και πυροτεχνματα.

H Aνσταση γνεται με “τυμπανοκρουσες” και πυροτεχνματα κι ταν τελεισει, οι μπντες διασχζουν λη την πλη με πολ γργορο βμα παζοντας εθυμα και ο κσμος τρχει ξωπσω τους τραγουδντας. Tο γλντι χει μλις αρχσει και θα διαρκσει μχρι το πρω. Mε τσιλχουρδα (τοπικ σοπα), κκκινα αυγ, φογτσες, κολομπνες (βενετσινικης προλευσης χριστψωμα σε σχμα περιστεριο) και πολ κρασ. Tο νησ παρνει φωτι σπζοντας τη νηστεα της Σαρακοστς και γιορτζει την Aνσταση του Xριστο.

“Kαλν εσπραν αδερφο, καλς σας εορτδες μας πρασε η Σαρακοστ, που το επτ βδομδες. Mας πρασε η Σαρακοστ πομαστε λυπημνοι σμερον γνεται χαρ σ’λη την οικουμνη που αναστθηκε ο Xριστς απ μσα απ τον δη κι οι χριστιανο χαρκανε λοι μικρο μεγλοι...” Aπσπασμα απ τα λαμπριτικα κλαντα, που τραγουδον τα παιδι αργ το βρδυ του Σαββτου.

Κυριακ του Πσχα

Tην Kυριακ του Πσχα στις 7 το πρω, οι εκκλησες της πλης που χουν την εικνα της Aνστασης κνουν περιφορ στους κεντρικος δρμους, κτι που αξζει να δετε. Oι περιφορς τελεινουν γρω στις 10π.μ., αλλ η μεγλη γιορτ της Λαμπρς δεν τελεινει ακμα. Aν ξενυχτσατε εναι ρα για λγο πνο ειδλλως, τ θα λγατε για μα εκδρομ στην εξοχ; H πλη εναλλακτικ προσφρει πασχαλιτικη γιορτ στο Nαυτικ Σταθμ στις 11.30π.μ. και περιφορ της εικνας της Aνστασης απ την Aγ. Tριδα της Γαρτσας στις 6.30μ.μ. 

Στην Kρκυρα, σε αντθεση με την υπλοιπη Eλλδα, το σοβλισμα του αρνιο εμφανστηκε τα τελευταα χρνια και δεν αποτελε μρος της παρδοσης της. Eδ το μεσημρι της Λαμπρς τρνε σοπα αυγολμονο με 2-3 κρεατικ και αφνουν το αρνκι για τη δετερη μρα. Tσουγκρζουν τα κκκινα αυγ και κολλνε τα τσφλια στις πρτες τα πετνε στους κπους, για να ‘ναι ευλογημνη η σοδι.http://www.toursi.gr

URL
http://www.toursi.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=43