.
Tuesday, August 01 @ 13:34:11 CEST


Η Κρυστος, στο ακροτελευταο σημεο της ευβοκς γης, εναι νας προορισμς "παντς καιρο" και θερμοκρασας. Προσφρει εξαιρετικς αμμουδις, καταπληκτικος περιπτους στα γρω χωρι, παραδοσιακ χρμα, καλ ντπιο κρασ και μοναδικς γεσεις στα ταβερνκια της.Το «Μπορτζι», η εξγωνη βγλα των ενετν, στην ανατολικ κρη της Καρστου

Στεφανωμνος απ τις πετρκτιστες πλαγις της Οχης, που κρβουν τους μαρμαρυγιακος σχιστλιθους και τα σιπολινικ μρμαρα στα σωθικ τους, ο κλπος της Καρστου αγναντεει το βαθ μπλε χρμα του ιγαου, εκτεθειμνος στους νοτιδες. 

Το στρατηγικ σημεο του κλπου της Καρστου, στον λεγχο των εμπορικν πλοων, καθρισε την ιστορα αυτο του τπου, απ την αρχαιτητα.

Η σγχρονη πλη σχεδιασμνη απ βαυαρ πολεοδμο, στα χρνια του Οθωνα, ξεχωρζει για την τετραγωνισμνη ρυμοτομα της. 

Τα νεοκλασικ της προδδουν την εμπορικ της ακμ στα χρνια του μεσοπολμου. Το «Μπορτζι», η εξγωνη βγλα των ενετν, στην ανατολικ κρη της πλης, δπλα στο κμα -κατασκευασμνη απ αρχαα μρμαρα- χει να ιστορσει για τους τσους κατακτητς που δωσαν μχες ανηλεες για το λεγχο της. 

Στην λλη πλευρ της Καρστου το παραδοσιακ καρνγιο -απ το 1932 - του Βαγγλη Γκιβση κατασκευζει και συντηρε τα κακια των ψαρδων που ανταγωνζονται τα θαλσσια ρεματα του Καβοντρο - πλοσιος ψαρτοπος - για να προυν μια καλ ψαρι. Στον κμπο, οι καρυστινο αμπελνες «ξεγεννον» τις ξανθς ργες του σαββατιανο, κτω απ τον αυγουστιτικο λιο, διατυμπανζοντας την οινοποιητικ παρδοση της περιοχς.

υτ εναι η Κρυστος - μα ζμη, που ανακατεθηκαν η ιστορα, ο πολιτισμς, η γυμν ομορφι των βουνν της και οι δυνατς πνος των αιγαιοπελαγτικων μελτεμιν.

Διαδρομς

Ο φρος δεσπζει στο Κβο Ντρο

Κρυστος συνδυζει τις πιες και ξανθς αμμουδις, τις μικρς παραλες χαμνες ανμεσα σε βρχια, αλλ μοναδικος περιπτους στο βουν. Η διαδρομ προς τον Μπορο ξεκιν απ την ενετικ βγλα και παρακολουθε την ανατολικ πλευρ της Καρυστεας, με πολλς εναλλαγς του τοπου. Τα χωρι ετς και Μλοι βρσκονται πνω απ τον Μπορο και η θα που προσφρουν - μχρι και την Τζια - εναι μοναδικ. Στους Μλους υπρχουν τρεχομενα νερ, γκρεμισμνοι νερμυλοι και ψηλ πλατνια. Στο μσον του χωριο βρσκεται το κεφαλβρυσο ργοσταρς - πηγ νερο. Τα χωρι του Καβοντρο διαθτουν ξεχωριστ τοπικ χρμα. Ο Πλατανιστς εναι το νοτιτερο χωρι του Καβοντρο και απχει μλις 25 χλμ. απ την Κρυστο. ξζει να επισκεφτετε το πτρινο γεφρι του, τις πηγς και τον παραδοσιακ νερμυλο που ακμα βρσκεται σε λειτουργα. Η παραλα του Πλατανιστο λγεται Ποτμι, καθς εκε εκβλλουν τα νερ του ποταμο Δημοσρη. π τον Πλατανιστ ο δρμος οδηγε, χωρς παρακμψεις, στις ανατολικς πλαγις της Οχης και στα υπλοιπα χωρι του Καβοντρο: Πανοχρι, Μαστρογιαναοι, ντι, Κμπτο, Καψορι, μυγδαλι, Σχζαλη και Πρινι, απ' που ο επισκπτης μπορε να κατβει στο ακρωτριο του Καφηρα, στο εκκλησκι του γου Γρηγορου. Κθε χωρι χει και τη δικ του παραλα. Ξεχωρζουν οι αμμουδις στο Καστρ και το Λιβδι.

Τα Δρακσπιτα

Το δρακσπιτο στην κορυφ της Οχης

Τα Δρακσπιτα εναι πανρχαιο κτσματα, δομημνα με τερστιους βρχους και ιστορικ πηγ δεν αναφρεται σ' αυτ και στη χρση τους. Το δρακσπιτο στην κορυφ της Οχης, σε υψμετρο 1.398 μ., βρσκεται σε ριστη κατσταση και εντυπωσιζει η ομορφι των αναλογιν του, η ακρβεια της κατασκευς του, καθς και ο τρπος επλυσης στατικν προβλημτων, πως αυτ της προεξοχς πιθαριν υπερμεγθους γκου. Για τη χρησιμτητα του οικοδομματος, σμφωνα με τον καθηγητ κ. Κ. Μπουτσπουλο - εναι αυτς που κανε την ανασκαφ - τονζεται τι πρκειται για αρχακ να, μσα στον οποον τελονταν θυσες. Ο δρμος φτνει μχρι κποιο σημεο και στη συνχεια η ανβαση - περπου 1-2 ρες - γνεται με τα πδια.

Τα μεταλλεα

Τα πρασινωπ μρμαρα και η πτρα της Καρυστεας ταν γνωστ απ τους αρχαους χρνους. Σμερα ακμα, εβδομντα να λατομεα «τρυπον» τα βουν που περιβλλουν τον κλπο της Καρστου, φρνοντας στο φως την ομνυμη πτρα, με τις ιδιατερες χρωματικς σκλες και τη μοναδικ αισθητικ. Υπρχουν αρκετ εργαστρια που επεξεργζονται τις πλκες, ετε για τη χρση τους ως δπεδα ετε ως διακοσμητικ και χρηστικ αντικεμενα. Στις εκθσεις που υπρχουν ο επισκπτης μπορε να θαυμσει τα χαραγμνα λακ μοτβα στα διφορα αντικεμενα απ πτρα που εκτθενται εκε. Μπορε ακμα να κνει και τις δικς του παραγγελες.

Το φαργγι του Δημοσρη

Πεζοπορα στο φαργγι του Δημοσρη με το φημισμνο χεμαρρο. 

Το ρος Οχη δεσπζει του κλπου της Καρστου. Διαθτει δασωμνες και απλυτα πτρινες πλαγις. Στην πσω πλευρ του βουνο ξεκιν να απ τα ωραιτερα φαργγια της χρας. Το φαργγι του Δημοσρη (τοπωνμιο βυζαντινς καταγωγς) χει μκος περπου 10 χλμ., η διαδρομ εναι βατ και διανεται σε περπου 3-4 ρες. Ενα μορφο και Λιθστρωτο - ως επ το πλεστον - μονοπτι συνοδεει το φημισμνο χεμαρρο. Το μονοπτι περν απ τον οικισμ των Λενοσαων, που ο επισκπτης μπορε να ξεκουραστε. Σ' εκενο το σημεο, η κοτη του ποταμο στενεει και το νερ σχηματζει μικρος καταρρκτες και «πτρινες» πισνες. Η πανδα στο φαργγι εναι πυκν και κυριαρχον τα πλατνια, οι αρις και οι καστανις. 

Πς θα πτε

Πολλο δρμοι - οδικο και θαλσσιοι - οδηγον στην Κρυστο. π το Πεδον του ρεως ξεκιν, κθε μα ρα, το λεωφορεο για τη Ραφνα (29 χλμ.). Τα θαλσσια δρομολγια απ το λιμνι της Ραφνας, για Κρυστο και Μαρμρι, εναι πυκν λες τις εποχς του χρνου. Η απσταση, απ το Μαρμρι, για την Κρυστο εναι 12 χημ. Το ταξδι δεν ξεπερν συνοδικ τις δυμισι ρες. Η διαδρομ, μσω Χαλκδας, εναι 200 χλμ. - περπου 3 ρες. (Λιμεναρχεο Ραφνας τηλ.: 22940 22300 & 22481,  Υπολιμεναρχεο Καρστου 22240 22227).

Πο θα μενετε

Η δια η Κρυστος δεν διαθτει μεγλη ξενοδοχειακ υποδομ. Υπρχουν, μως, πολλ ενοικιαζμενα δωμτια, τσο μσα στην πλη, σο και στα γρω χωρι. (Τουριστικ στυνομα, τηλ: 22240 22262, Δμος Καρστου, τηλ.: 22240 23666).

Τι θα φτε

Το τοπικ σπρο τυρ, το αλμυρ τουλουμοτρι -εκλεκτς ουζομεζς - και τα κρασι της (εκτς, απ τον οινοποιητικ συνεταιρισμ υπρχουν και αρκετο ιδιτες οινοποιο) εναι αυτ που δνουν το χρμα στην κουζνα που μπορε κανες να γευθε στα ταβερνκια της Καρστου. ναζητστε κοκκινιστ κκορα με κουρκουμπνια (χειροποητο ζυμαρικ) και κατ' λλα φρσκο ψρι, ποικιλες θαλασσινν, αλλ και πολ καλ μαγειρευτ φαγητ που τιμον την ελληνικ κουζνα, εναι ,τι χει να περιμνει ο επισκπτης.http://www.toursi.gr

URL
http://www.toursi.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=41