.
Tuesday, August 01 @ 13:21:48 CEST


ρχντισσα της Δυτικς Μακεδονας, η Καστορι, με τη γραφικ της λμνη, τις πλοσιες φυσικς ομορφις, τα πτρινα σπτια, τις παραδοσιακς πολιτιστικς εκδηλσεις και την παρδοση στη γουνοποια, προσφρεται για μια εξαρετη απδραση απ την καθημεριντητα των αστικν κντρων.Καστορι. Η αρχντισσα της λμνης

Η Καστορι εναι νας τουριστικς προορισμς παντς εποχς και πολλν ενδιαφερντων. Η πανρχαια ιστορα της πλης εναι ορατ σε κθε βμα του επισκπτη. Η Πνδος, ο Γρμμος και το Βτσι που περικλεουν την Καστορι με τους ορεινος κατφυτους γκους τους και τα γραφικ τους χωριουδκια αλλ και ο λικμονας και το χιονοδρομικ κντρο της περιοχς, δνουν μοναδικς δυναττητες και απολασεις στον ταξιδιτη.

Το μεγλο μυστικ της γοητεας της Καστορις εναι η αμφιθεατρικ διταξη των σπιτιν. Η ασθηση αυτ αποτυπνεται καλτερα με μια βλτα με το καραβκι που κνει το γρο της λμνης.

Η αρχιτεκτονικ των σπιτιν της Καστορις παρουσιζει εξαιρετικ ενδιαφρον. Υπρχουν πολλ πτρινα αρχοντικ στα οποα αποτυπνεται η ευμρεια που γνρισε η πλη τους δο περασμνους αινες εξαιτας κυρως του εξαγωγικο εμπορου της γονας. Τσο στα αρχοντικ σο και στις εκκλησις της πλης, διατηρεται ντονο το βυζαντιν χρμα με τις ορθογνιες πελεκητς πτρες, τα ξλινα παρθυρα και τη χρση κατακκκινων κεραμιδιν.

Η Παναγα η Γκουμπελδικη. Μια απ τις 76 βυζαντινς εκκλησες της Καστορις

Στην Καστορι υπρχουν 76 εκκλησες - βυζαντινς και μεταβυζαντινς - των οποων ο αρχιτεκτονικς ρυθμς εναι κυρως αυτς της τρκλιτης βασιλικς για τις αρχαιτερες και της μονκλιτης για τις μεταγενστερες. Ο επισκπτης, εκτς απ τους περιπτους γρω απ τη λμνη μπορε να περσει πολλς και γνιμες - επιμορφωτικ - ρες στα μουσεα της πλης που καταγρφουν με τον καλτερο τρπο την πολιτιστικ κληρονομι της Καστορις.

Η λμνη

Η λμνη Ορεστιδα της Καστορις ταν αυτ που δωσε ζω στους κατοκους της περιοχς εδ και 7.000 χρνια.

Η λμνη Ορεστιδα της Καστορις ταν αυτ που δωσε ζω στους κατοκους της περιοχς εδ και 7.000 χρνια. Στα νερ της εισχωρε η χερσνησος της πλης, στο στεντερο σημεο της οποας οι Βυζαντινο εχαν ανοξει να μικρ ισθμ για στρατηγικος λγους. Το υψμετρο της εναι 627 μ. και τα νερ της τα τροφοδοτον αρκετο χεμαρροι, με κυριτερο αυτν του Ξηροποτμου. Η εξωτερικ περιφρεια της λμνης εναι περπου 20 χλμ. και το μεγαλτερ της βθος φτνει τα 8,3 μ. Τη λμνη περιβλλουν γραφικ χωριουδκια - Δισπηλι, Μαυροχρι, Πολκαρπη, Φωτειν, Μεταμρφωση και Τοιχο. Στις ακτς του Δισπηλιο χει εντοπιστε νας σημαντικτατος παραλμνιος νεολιθικς οικισμς. Στις βρειες ακτς υπρχουν πυκνο καλαμινες και παρκτια δση που φιλοξενον μια πλοσια και σπνια φτερωτ πανδα. Στα νερ της υπρχουν ποικιλες νοστιμτατων ψαριν, πως εναι τα γριβδια, οι κυπρνοι, οι πρκες και οι πεταλοδες που ψαρεονται ετε με καλμι ετε με «πεζβολο» - να εδος παραδοσιακν διχτων.


Η γουνοποια

Η γουνοποια εναι μια τχνη γνωστ στους Καστοριανος απ τα πρωτοβυζαντιν χρνια μαζ με λλες τχνες πως η αγιογραφα και η αρχιτεκτονικ. Η παραγωγ της γονας δωσε στην Καστορι μια παγκσμια φμη που διατηρεται ακμα και σμερα, παρ τη συρρκνωση της αγορς σε διεθνς εππεδο. Η τχνη της γουνοποιας ταν το διαβατριο για την πλη και τους κατοκους της στο δρμο της ευμρειας και του κοσμοπολτικου χαρακτρα της. Ο επισκπτης χει την ευκαιρα να επισκεφθε τα πολλ εργαστρια γονας και λλων τουριστικν ειδν που κατασκευζονται με τη χρση γονας. Κθε χρνο στην Καστορι πραγματοποιεται μια διεθνς κθεση γουναρικν με παγκσμια ακτινοβολα.


Διαδρομς

Στα νερ της λμνης υπρχουν ποικιλες νοστιμτατων ψαριν, τροφ για τους ψαρδες και τα ψαροπολια.

Εκδρομ στο Βτσι: Το Βτσι βρσκεται στα σνορα των νομν Καστορις και Φλρινας, εναι κατφυτο, πλοσιο σε μικρ ποτμια και πηγς. Η θα απ το χιονοδρομικ κντρο εναι η μοναδικ, καθς ο επισκπτης χει οραττητα τσο προς τις λμνες των Πρεσπν, σο και προς τη Βεγορτιδα. Το κντρο βρσκεται κοντ στον οικισμ του Πολυκρασου και απχει 22 χλμ. απ την πλη της Καστορις και διαθτει λο τον απαιτομενο σγχρονο εξοπλισμ. Στο Βτσι φεται μια εξαιρετικ ποικιλα μανιταριν (Μπολτους) που μπορε κανες να δοκιμσει σε τοπικς συνταγς στα χωρι Βυσσινι και Οξυ. 

Εκδρομ στο Γρμμο: Το χωρι Νεστριο μπορε να αποτελσει τη βση εξορμσεων προς τα ερειπωμνα χωρι Λιβαδοτπι, Γιαννοχρι, Τρλοφο και Φοσια. μσως μετ ο καλοστρωμνος χωματδρομος οδηγε στο δσος της Μπαρογκας, με τα αιωνβια μαυρπευκα που απ το 1985 χει κηρυχθε διατηρητο μνημεο της φσης. Παρακολουθντας την κοτη του λικμονα ο επισκπτης φθνει στο χωρι Γρμουτσας, σε υψμετρο 1.400 μ. Ο δρμος καταλγει στο οροπδιο της πηγς «Τρακοσρα». Τα πυκν δση της περιοχς, η λμνη ρνα και η θα προς λη την Πνδο αποζημινουν για την ποια ταλαιπωρα. 

Εκδρομ στο απολιθωμνο δσος και στα Καστανοχρια: Με αφετηρα το ργς Ορεστικ ο επισκπτης φθνει στο χωρι μμουδρα, που υπρχουν ιαματικς πηγς. Επμενη στση το χωρι Νστιμο που βρσκεται το μουσεο απολιθωμτων. Στο χωρι Δαμασκηνι υπρχει το μεγαλοπρεπς μνημεο των Μακεδονομχων. Ο δρμος, τλος, οδηγε στο Καστανφυτο, το υψηλτερο χωρι των Καστανοχωριν, που υπρχει να πολ ενδιαφρον λαογραφικ μουσεο, που ανασυνθτει τον πολιτισμ και την καθημεριντητα των κατοκων του περασμνου αινα της περιοχς.


Υπρχουν πολλ πτρινα αρχοντικ στα οποα αποτυπνεται η ευμρια των περασμνων αινων

Πς θα φθσετε

Η Καστορι απχει 555 χημ. απ την θνα διαμσου Κοζνης και 214 χλμ. απ τη Θεσσαλονκη διαμσου δεσσας. Επσης υπρχει αεροπορικ σνδεση με καθημεριν δρομολγιο της Ολυμπιακς εροπορας (Ο Καστορις, τηλ. 24670 22275). Πληροφορες για τα δρομολγια των ΚΤΕΛ απ θνα τηλ. 210-5152548 και απ Θεσσαλονκη τηλ. 2310 595440. Για την επσκεψη σε χωρι του νομο, πληροφορες στο ΚΤΕΛ Καστορις, τηλ. 24670 83455.

Πο θα μενετε 

Στην πλη της Καστορις υπρχουν αρκετ καπ ξενοδοχεα αλλ και ενοικιαζμενα δωμτια. Ξεννες και ενοικιαζμενα δωμτια υπρχουν και σε πολλ χωρι του νομο που παρουσιζουν τουριστικ ενδιαφρον. Πληροφορες για λα αυτ μπορετε ν' αναζητσετε στο Γραφεο Τουρισμο, τηλ.: 24670 26777 και 22292 αλλ και στο δμο, τηλ.: 24670 22312 και 23068.


Τι θα φτε

Ο ταξιδιτης στην Καστορι χει την ευκαιρα να δοκιμσει τη Λεγμενη «Μακεδοντικη» κουζνα, που πρωτοστατον οι πτες, τα κρεατικ και τα σπρια. Η πικντικη λαχανοσαλτα συνοδεει κθε γεμα. ναζητστε την περφημη φασολδα της Καστορις αλλ και την πρασπιτα, τη γυριστ πτα (Βατρνο), τα τηγανιτ πρκια, τα κοκκινιστ σαλιγκρια (σλιαρους), την κτα με ρμια με μακλο (αλερι με χυμ τομτας, σκρδο και καρυκεματα στο τηγνι), τους κεφτδες με ρζι, σκορδαλι με καρδι, κ.λπ. Στην Καστορι, επσης, ο επισκπτης μπορε να δοκιμσει λιμνσια ψρια, να φαγητ που συνηθζεται στη Μακεδονα. Το γριβδι στο φορνο μαγειρεμνο σοπα εναι οι πλον νστιμες εκδοχς.http://www.toursi.gr

URL
http://www.toursi.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=40