TOURS INFORMATION - Ταξιδιωτικός και τουριστικός οδηγός

Welcome to Toursi.grWelcome to Toursi.gr
         Αρχική         Προφίλ         Προτάσεις         Κρατήσεις        Διαφήμιση         Επικοινωνία

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
· On-line Κρατήσεις
  Ξενοδοχείων

· On-line Κρατήσεις
  Ταξιδίων

· Ταξιδιωτικές
  Προτάσεις

· Τουριστική
  Γεωγραφία

· Μεσογειακά
  Παραδοσιακά
  Αρχοντικά


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
· Συμβουλές
· Οροι συμμετοχής σε
   οργανωμένα ταξίδια

· Πληροφορίες
   διαβατηρίων


ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
· Home
· Δημοσκοπήσεις
· Επικοινωνία
· Διαφήμιση
· Αναζήτηση
· Αρχείο Ταξιδιών
· AvantGo
· Προσθήκη Ιστορίας
· Προφίλ
· Κατάλογος
· Newsletter
· Στατιστικά
· Συστήστε μας
· Top 10

ΚΟΣΜΟΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ
· ΕΥΡΩΠΗ
· ΑΦΡΙΚΗ
· ΑΣΙΑ
· ΑΜΕΡΙΚΗ
· ΩΚΕΑΝΙΑ

ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ
· ΘΡΑΚΗ
· ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΚΕΝΤΡΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΔΥΤΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΗΠΕΙΡΟΣ
· ΘΕΣΣΑΛΙΑ
· ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
· ΕΥΒΟΙΑ
· ΑΤΤΙΚΗ
· ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ
· ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
· ΕΠΤΑΝΗΣΑ
· ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ
  ΑΙΓΑΙΟΥ

· ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
· ΚΥΚΛΑΔΕΣ
· ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΣΑ
· ΚΡΗΤΗ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Αποτελέσματα
Αποτελέσματα Ψηφοφορίας

Αριθμός Ψήφων 0

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ONLINE
Υπάρχουν επί του παρόντος 44 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ  13 Νομός Εύβοιας: Κάρυστος. Ομορφιά λαξευμένη στην πέτρα

ΕΥΒΟΙΑΗ Κάρυστος, στο ακροτελευταίο σημείο της ευβοϊκής γης, είναι ένας προορισμός "παντός καιρού" και θερμοκρασίας. Προσφέρει εξαιρετικές αμμουδιές, καταπληκτικούς περιπάτους στα γύρω χωριά, παραδοσιακό χρώμα, καλό ντόπιο κρασί και μοναδικές γεύσεις στα ταβερνάκια της.Το «Μπούρτζι», η εξάγωνη βίγλα των ενετών, στην ανατολική άκρη της Καρύστου

Στεφανωμένος από τις πετρόκτιστες πλαγιές της Οχης, που κρύβουν τους μαρμαρυγιακούς σχιστόλιθους και τα σιπολινικά μάρμαρα στα σωθικά τους, ο κόλπος της Καρύστου αγναντεύει το βαθύ μπλε χρώμα του Αιγαίου, εκτεθειμένος στους νοτιάδες. 

Το στρατηγικό σημείο του κόλπου της Καρύστου, στον έλεγχο των εμπορικών πλοίων, καθόρισε την ιστορία αυτού του τόπου, από την αρχαιότητα.

Η σύγχρονη πόλη σχεδιασμένη από βαυαρό πολεοδόμο, στα χρόνια του Οθωνα, ξεχωρίζει για την τετραγωνισμένη ρυμοτομία της. 

Τα νεοκλασικά της προδίδουν την εμπορική της ακμή στα χρόνια του μεσοπολέμου. Το «Μπούρτζι», η εξάγωνη βίγλα των ενετών, στην ανατολική άκρη της πόλης, δίπλα στο κύμα -κατασκευασμένη από αρχαία μάρμαρα- έχει να ιστορήσει για τους τόσους κατακτητές που έδωσαν μάχες ανηλεείς για το έλεγχο της. 

Στην άλλη πλευρά της Καρύστου το παραδοσιακό καρνάγιο -από το 1932 - του Βαγγέλη Γκιβίση κατασκευάζει και συντηρεί τα καΐκια των ψαράδων που ανταγωνίζονται τα θαλάσσια ρεύματα του Καβοντόρο - πλούσιος ψαρότοπος - για να πάρουν μια καλή ψαριά. Στον κάμπο, οι καρυστινοί αμπελώνες «ξεγεννούν» τις ξανθές ρόγες του σαββατιανού, κάτω από τον αυγουστιάτικο ήλιο, διατυμπανίζοντας την οινοποιητική παράδοση της περιοχής.

Αυτή είναι η Κάρυστος - μία ζύμη, όπου ανακατεύθηκαν η ιστορία, ο πολιτισμός, η γυμνή ομορφιά των βουνών της και οι δυνατές πνοές των αιγαιοπελαγίτικων μελτεμιών.

Διαδρομές

Ο φάρος δεσπόζει στο Κάβο Ντόρο

Κάρυστος συνδυάζει τις ήπιες και ξανθές αμμουδιές, τις μικρές παραλίες χαμένες ανάμεσα σε βράχια, αλλά μοναδικούς περιπάτους στο βουνό. Η διαδρομή προς τον Μπούρο ξεκινά από την ενετική βίγλα και παρακολουθεί την ανατολική πλευρά της Καρυστείας, με πολλές εναλλαγές του τοπίου. Τα χωριά Αετός και Μύλοι βρίσκονται πάνω από τον Μπούρο και η θέα που προσφέρουν - μέχρι και την Τζια - είναι μοναδική. Στους Μύλους υπάρχουν τρεχούμενα νερά, γκρεμισμένοι νερόμυλοι και ψηλά πλατάνια. Στο μέσον του χωριού βρίσκεται το κεφαλόβρυσο Αργοσταράς - πηγή νερού. Τα χωριά του Καβοντόρο διαθέτουν ξεχωριστό τοπικό χρώμα. Ο Πλατανιστός είναι το νοτιότερο χωριό του Καβοντόρο και απέχει μόλις 25 χλμ. από την Κάρυστο. Αξίζει να επισκεφτείτε το πέτρινο γεφύρι του, τις πηγές και τον παραδοσιακό νερόμυλο που ακόμα βρίσκεται σε λειτουργία. Η παραλία του Πλατανιστού λέγεται Ποτάμι, καθώς εκεί εκβάλλουν τα νερά του ποταμού Δημοσάρη. Από τον Πλατανιστό ο δρόμος οδηγεί, χωρίς παρακάμψεις, στις ανατολικές πλαγιές της Οχης και στα υπόλοιπα χωριά του Καβοντόρο: Πανοχώρι, Μαστρογιαναίοι, Αντιά, Κόμπτο, Καψούρι, Αμυγδαλιά, Σχίζαλη και Πρινιά, απ' όπου ο επισκέπτης μπορεί να κατέβει στο ακρωτήριο του Καφηρέα, στο εκκλησάκι του Αγίου Γρηγορίου. Κάθε χωριό έχει και τη δική του παραλία. Ξεχωρίζουν οι αμμουδιές στο Καστρί και το Λιβάδι.

Τα Δρακόσπιτα

Το δρακόσπιτο στην κορυφή της Οχης

Τα Δρακόσπιτα είναι πανάρχαιο κτίσματα, δομημένα με τεράστιους βράχους και ιστορική πηγή δεν αναφέρεται σ' αυτά και στη χρήση τους. Το δρακόσπιτο στην κορυφή της Οχης, σε υψόμετρο 1.398 μ., βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και εντυπωσιάζει η ομορφιά των αναλογιών του, η ακρίβεια της κατασκευής του, καθώς και ο τρόπος επίλυσης στατικών προβλημάτων, όπως αυτό της προεξοχής πιθαριών υπερμεγέθους όγκου. Για τη χρησιμότητα του οικοδομήματος, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Κ. Μπουτσόπουλο - είναι αυτός που έκανε την ανασκαφή - τονίζεται ότι πρόκειται για αρχαϊκό ναό, μέσα στον οποίον τελούνταν θυσίες. Ο δρόμος φτάνει μέχρι κάποιο σημείο και στη συνέχεια η ανάβαση - περίπου 1-2 ώρες - γίνεται με τα πόδια.

Τα μεταλλεία

Τα πρασινωπά μάρμαρα και η πέτρα της Καρυστείας ήταν γνωστά από τους αρχαίους χρόνους. Σήμερα ακόμα, εβδομήντα ένα λατομεία «τρυπούν» τα βουνά που περιβάλλουν τον κόλπο της Καρύστου, φέρνοντας στο φως την ομώνυμη πέτρα, με τις ιδιαίτερες χρωματικές σκάλες και τη μοναδική αισθητική. Υπάρχουν αρκετά εργαστήρια που επεξεργάζονται τις πλάκες, είτε για τη χρήση τους ως δάπεδα είτε ως διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα. Στις εκθέσεις που υπάρχουν ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα χαραγμένα λαϊκά μοτίβα στα διάφορα αντικείμενα από πέτρα που εκτίθενται εκεί. Μπορεί ακόμα να κάνει και τις δικές του παραγγελίες.

Το φαράγγι του Δημοσάρη

Πεζοπορία στο φαράγγι του Δημοσάρη με το φημισμένο χείμαρρο. 

Το όρος Οχη δεσπόζει του κόλπου της Καρύστου. Διαθέτει δασωμένες και απόλυτα πέτρινες πλαγιές. Στην πίσω πλευρά του βουνού ξεκινά ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της χώρας. Το φαράγγι του Δημοσάρη (τοπωνύμιο βυζαντινής καταγωγής) έχει μήκος περίπου 10 χλμ., η διαδρομή είναι βατή και διανύεται σε περίπου 3-4 ώρες. Ενα όμορφο και Λιθόστρωτο - ως επί το πλείστον - μονοπάτι συνοδεύει το φημισμένο χείμαρρο. Το μονοπάτι περνά από τον οικισμό των Λενοσαίων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί. Σ' εκείνο το σημείο, η κοίτη του ποταμού στενεύει και το νερό σχηματίζει μικρούς καταρράκτες και «πέτρινες» πισίνες. Η πανίδα στο φαράγγι είναι πυκνή και κυριαρχούν τα πλατάνια, οι αριές και οι καστανιές. 

Πώς θα πάτε

Πολλοί δρόμοι - οδικοί και θαλάσσιοι - οδηγούν στην Κάρυστο. Από το Πεδίον του Αρεως ξεκινά, κάθε μία ώρα, το λεωφορείο για τη Ραφήνα (29 χλμ.). Τα θαλάσσια δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας, για Κάρυστο και Μαρμάρι, είναι πυκνά όλες τις εποχές του χρόνου. Η απόσταση, από το Μαρμάρι, για την Κάρυστο είναι 12 χημ. Το ταξίδι δεν ξεπερνά συνοδικά τις δυόμισι ώρες. Η διαδρομή, μέσω Χαλκίδας, είναι 200 χλμ. - περίπου 3 ώρες. (Λιμεναρχείο Ραφήνας τηλ.: 22940 22300 & 22481,  Υπολιμεναρχείο Καρύστου 22240 22227).

Πού θα μείνετε

Η ίδια η Κάρυστος δεν διαθέτει μεγάλη ξενοδοχειακή υποδομή. Υπάρχουν, όμως, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, τόσο μέσα στην πόλη, όσο και στα γύρω χωριά. (Τουριστική Αστυνομία, τηλ: 22240 22262, Δήμος Καρύστου, τηλ.: 22240 23666).

Τι θα φάτε

Το τοπικό άσπρο τυρί, το αλμυρό τουλουμοτύρι -εκλεκτός ουζομεζές - και τα κρασιά της (εκτός, από τον οινοποιητικό συνεταιρισμό υπάρχουν και αρκετοί ιδιώτες οινοποιοί) είναι αυτά που δίνουν το χρώμα στην κουζίνα που μπορεί κανείς να γευθεί στα ταβερνάκια της Καρύστου. Αναζητήστε κοκκινιστό κόκορα με κουρκουμπίνια (χειροποίητο ζυμαρικό) και κατ' άλλα φρέσκο ψάρι, ποικιλίες θαλασσινών, αλλά και πολύ καλά μαγειρευτά φαγητά που τιμούν την ελληνική κουζίνα, είναι ό,τι έχει να περιμένει ο επισκέπτης. 
Σχετικοί Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ΕΥΒΟΙΑ
· Νέα toursi


Πιο δημοφιλής είδηση για ΕΥΒΟΙΑ:
Κάρυστος. Ομορφιά λαξευμένη στην πέτρα


Article Rating
Average Score: 3.08
Αριθμός Ψήφων: 12


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Sorry, Comments are not available for this article.

Όροι Χρήσης - Προστασία Δεδομένων - Πνευματικά Δικαιώματα
Copyright © 2004 - 2006 by Toursi.gr Design and Development by Valentine floral creations

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds