TOURS INFORMATION - Ταξιδιωτικός και τουριστικός οδηγός

Welcome to Toursi.grWelcome to Toursi.gr
         Αρχική         Προφίλ         Προτάσεις         Κρατήσεις        Διαφήμιση         Επικοινωνία

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
· On-line Κρατήσεις
  Ξενοδοχείων

· On-line Κρατήσεις
  Ταξιδίων

· Ταξιδιωτικές
  Προτάσεις

· Τουριστική
  Γεωγραφία

· Μεσογειακά
  Παραδοσιακά
  Αρχοντικά


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
· Συμβουλές
· Οροι συμμετοχής σε
   οργανωμένα ταξίδια

· Πληροφορίες
   διαβατηρίων


ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
· Home
· Δημοσκοπήσεις
· Επικοινωνία
· Διαφήμιση
· Αναζήτηση
· Αρχείο Ταξιδιών
· AvantGo
· Προσθήκη Ιστορίας
· Προφίλ
· Κατάλογος
· Newsletter
· Στατιστικά
· Συστήστε μας
· Top 10

ΚΟΣΜΟΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ
· ΕΥΡΩΠΗ
· ΑΦΡΙΚΗ
· ΑΣΙΑ
· ΑΜΕΡΙΚΗ
· ΩΚΕΑΝΙΑ

ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ
· ΘΡΑΚΗ
· ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΚΕΝΤΡΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΔΥΤΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΗΠΕΙΡΟΣ
· ΘΕΣΣΑΛΙΑ
· ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
· ΕΥΒΟΙΑ
· ΑΤΤΙΚΗ
· ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ
· ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
· ΕΠΤΑΝΗΣΑ
· ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ
  ΑΙΓΑΙΟΥ

· ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
· ΚΥΚΛΑΔΕΣ
· ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΣΑ
· ΚΡΗΤΗ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Αποτελέσματα
Αποτελέσματα Ψηφοφορίας

Αριθμός Ψήφων 0

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ONLINE
Υπάρχουν επί του παρόντος 17 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ  37 Νομός Ξάνθης: Νομός Ξάνθης Αρωματικό χαρμάνι δύσης και ανατολής.

ΘΡΑΚΗΔύση και ανατολή, καμπαναριά και μιναρέδες, καριόκες και κεμπάμπ, δένουν αρμονικά, σαν σοροπιαστό γλυκό στο αρωματικό χαρμάνι του νομού Ξάνθης. Η παλιά Ξάνθη με τ' αρχοντικά των καπνεμπόρων, τα στενά, ανηφορικά δρομάκια, τις καπναποθήκες, την παλιά αγορά, τα χάνια, τα μοναστήρια. Τα στενά του Νέστου, το δάσος οξιάς στο Αρκουδόρεμα, ο υγροβιότοπος της λίμνης Βιστωνίδας, το Πόρτο Λάγος. τα ¶βδηρα, η Σταυρούπουλη, τα Πομακοχώρια. Ομορφιές που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. 

Αφήνοντας το Ν. Καβάλας και πλησιάζοντας στη γέφυρα του Νέστου, ο ταξιδιώτης θα δει τα τείχη αρχαίας πόλης που θεωρείται πως ήταν η Τόπειρος. Μεγάλα φράγματα στην αρχή και στο τέλος της γέφυρας φέρνουν το νερό του ποταμιού στις πεδιάδες της Χρυσούπολης και της Ξάνθης. Στην περιοχή αυτή κατοικούσε η αρχαία θρακική φυλή των Σαπαίων.

Στενά του Νέστου

Μαιανδρισμοί του Ποταμού Νέστου ανάμεσα στα γρανιτένια βουνά. 

Ξεκινώντας από τη Βουλγαρία, ο ποταμός Νέστος μπαίνει στην Ελλάδα, διατρέχει τους νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης σε μια αέναη πορεία 130 χιλιομέτρων κι εκβάλλει στο Αιγαίο. Στα όρια Μακεδονίας και Θράκης, ανάμεσα στα όρη Λεκάνης της Καβάλας και το βουνό Τσαλ της Ξάνθης, το ποτάμι, μην μπορώντας να διαβρώσει με την ορμή του τα γρανιτένια βουνά, ελίσσεται και σχηματίζει μαιανδρισμούς μήκους 20 χιλιομέτρων στα λεγόμενα Στενά του Νέστου. 

Στο Δέλτα του Νέστου διασώζεται ένα μέρος από το παλιό δάσος του Κοτζά Ορμάν που είναι υγροβιότοπος και προστατεύεται από τη Συνθήκη του Ραμσάρ γιατί διαβιούν εδώ σπάνια ζώα και πουλιά (αγριόγατες, κολχικοί φασιανοί, ερωδιοί κ.α.). Βόρεια από τη γέφυρα του Νέστου είναι το χωριό Τοξότες απ' όπου ξεκινά δρόμος που καταλήγει σε μονοπάτι και βαδίζει παράλληλα με το ποτάμι. Ενδιάμεσα υπάρχουν εγκαταστάσεις δασικής αναψυχής απ' όπου ο πεζοπόρος απολαμβάνει τη θέα προς το ποτάμι και τα γύρω βουνά. 

Φτάνοντας στο χωριό Τοξότες του νομού Ξάνθης, πάρτε τον ανηφορικό δρόμο 10 χλμ. έως το παρατηρητήριο, για να αγναντέψτε από ψηλά το ζιγκ ζαγκ των νερών. Κατηφορίστε στο χωριό κι ελάτε για παραποτάμια πεζοπορία στο παλιό μονοπάτι από τους Τοξότες μέχρι τα Λιβερά. Απολαύστε τρία χιλιόμετρα ειδυλλιακή διαδρομή μέσα στο αισθητικό δάσος, ένα εκπληκτικό μωσαϊκό από πλατάνια, λεύκες, ιτιές, βατομουριές, σφενδάμια, φλαμουριές, αγριελιές, βελανιδιές, δρυς, πέπλα από κισσούς που τυλίγονται στους κορμούς πλάι στο νερό. 

Η πόλη της Ξάνθης

Η Ξάνθη απέχει 15χλμ. από τη γέφυρα του Νέστου. Ο δρόμος περνά ανάμεσα από βιομηχανικές εγκαταστάσεις που πολλές ανήκουν σε συνεταιριστικές βιομηχανίες. Η πόλη είναι έδρα του Νομού Ξάνθης και της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μηχανικών Περιβάλλοντος. Οι παλιές γειτονιές της σκαρφαλώνουν στις πλαγιές των λόφων ενώ οι νέες συνοικίες απλώνονται στην πεδιάδα. Η ανάπτυξή της κατά τον προηγούμενο αιώνα οφείλεται στην επεξεργασία του καπνού. Ακόμα και σήμερα εδώ παράγονται τα καλύτερα ελληνικά καπνά. 

Η παλιά πόλη της Ξάνθης είναι  γεμάτη με παραδοσιακά κτίσματα. 

Αξιοθέατη είναι όλη η παλιά Ξάνθη. Παλιά αρχοντικά, εκκλησίες και μικρές πλατείες και χάνια που διατηρούνται. Περπατήστε το πιο γοητευτικό κομμάτι της πόλης, γεμάτο αναπαλαιωμένα αρχοντικά που χτίστηκαν έως το 19ο αιώνα από πλούσιους καπνεμπόρους, στα πρότυπα νεοκλασικών και μπαρόκ μεγάρων της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και με επιδράσεις από τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Σε αστικό σπίτι του περασμένου αιώνα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο με τοιχογραφίες γερμανών ζωγράφων. Εκτίθενται αγροτικά εργαλεία, οικιακά σκεύη, στολές από διάφορα μέρη της Θράκης, κασέλες, κοσμήματα και παραδοσιακά υφαντά και κεντήματα. 

Τρία Μοναστήρια περιβάλλουν την Ξάνθη. Η Παναγία Αρχαγγελιώτισσα, η Παναγία η Καλαμού και η Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών που στεγάζει και τη Ιερατική Σχολή. Πίσω από τη Μονή σώζονται τμήματα των τειχών της Βυζαντινής Ξάνθειας. Αξιόλογη είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ξάνθης. Στα αξιοθέατα της πόλης οι χώροι αναψυχής γύρω από τον χείμαρρο Κόσυνθο που διασχίζει την πόλη και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας πλάι στο μουσουλμανικό νεκροταφείο όπου με φόντο φωτογραφίες από την Φύση του Νομού προβάλλεται ο ζωικός κόσμος της περιοχής με βαλσαμωμένα ζώα και πετρώματα. ¶ξιες να σημειωθούν είναι οι Θρακικές Λαογραφικές γιορτές που γίνονται κάθε χρόνο την εποχή της Αποκριάς και ανάμεσα σε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων περιλαμβάνουν και αναβίωση αρχαίων θρακιώτικων εθίμων. 

Με αφετηρία την Ξάνθη παρέχεται η ευχέρεια επίσκεψης:

α) στην περιοχή Σταυρούπολης, μέσα σε λοφώδες ημιορεινό τοπίο όπου οι δρόμοι οδηγούν είτε βόρεια στο μεγάλο δάσος της Ροδόπης, είτε στα Κομνηνά, (έξω από τη Σταυρούπολη) όπου έχει αποκαλυφθεί μεγαλοπρεπής μακεδονικός τάφος, είτε προς τα παρανέστια κάστρα της Πασχαλιάς και του Αερικού.

Πομακοχώρια. Το χωριό Εχίνος. 

β) Στην περιοχή Εχίνου βόρεια της Ξάνθης που κατοικείται από Πομάκους μουσουλμάνους. Στον Εχίνο διατηρείται το ομώνυμο οχυρό του 1941. Βορειότερα κοντά στο χωριό Θέρμες έχει ανακαλυφθεί ιερό του Μίθρα με ανάγλυφό του λαξευμένο με βραχώδες ύψωμα. 

γ) Στα ¶βδηρα. Παράλια αρχαία πόλη που έχει αποκαλυφθεί μεγάλο μέρος της, πατρίδα του Πρωταγόρα και του Δημόκριτου. Στον νεότερο οικισμό των Αβδήρων σώζονται παλιά αρχοντικά με χαρακτηριστική θρακιώτικη αρχιτεκτονική. Γύρω από τα ¶βδηρα βρίσκονται οι παραλίες της Λαφρούδας με λείψανα νεολιθικού οικισμού και της Μάντρας του Μυρωδάτου και των Μαγγάνων, ιδανικές για κολύμπι και θαλάσσια σπορ.


Πώς θα πάτε
Από Αθήνα πετάτε για Χρυσούπολη Καβάλας (Ο.Α. 210-9666666, Aegean 210-9988300) και να συνεχίστε οδικώς 20' έως Ξάνθη. Η Ξάνθη απέχει 25 χημ. από το Πόρτο Λαγός. Η Θεσσαλονίκη απέχει 212 χημ. από την Ξάνθη.

Πού θα μείνετε
Ενδεικτικά «Z Palace Hotel» (25410-64414), «Ορφέας Hotel» (25410-20122), «Ελενα» (25410-63901) στην Ξάνθη, «Ξένιος Ζευς» (25420-22444), «Νόστος» (25420-22483) στη Σταυρούπολη.

Τι θα φάτε 
Ο νομός Ξάνθης προσφέρει συναρπαστικό γαστρονομικό ταξίδι με έντονη τη σφραγίδα της Ανατολής. Δοκιμάστε σοκολατένιες καριόκες, σοροπιαστό γκελίν μποχτσά, σεκέρ παρέ, από σιμιγδάλι και φρέσκο βούτυρο, θεϊκό κεμπάμπ. Ντόπια ψάρια, γαρίδες, καραβίδες, κεφαλόπουλα στον ψαρότοπο του Πόρτο Λάγος.

Δραστηριότητες

Κανόε-καγιάκ στα Στενά του Νέστου Για προτάσεις αναψυχής και περιπέτειας στην περιοχή, απευθυνθείτε στις εταιρίες «Μαίανδρος» (25420-22690), «Forestrland» (25410-62488), «Στρόβιλος» (25410-93870). Η κατάβαση στα Στενά του Νέστου είναι ιδανική ακόμα και για αρχαρίους καθώς τα νερά κυλούν ήρεμα και δεν ζορίζεστε στο κουπί. Στο υδάτινο ταξίδι στις «πιρουέτες» του ποταμού, θα έχετε συνοδοιπόρους σας ερωδιούς που πλανάρουν πάνω από τα κεφάλια σας.

Τριακόσια είδη πουλιών έχουν καταμετρηθεί στον υγρό παράδεισο που σχηματίζει η λίμνη Βιστωνίδα.

Birdwatching ερωδιών, κορμοράνων κι άλλων σπάνιων πουλιών στον υγρότοπο του Πόρτο Λάγος (25 χλμ. από Ξάνθη), προστατευόμενο από τη σύμβαση Ραμσάρ. Τριακόσια είδη πουλιών έχουν καταμετρηθεί στον υγρό παράδεισο που σχηματίζει η λίμνη Βιστωνίδα της Ξάνθης, η λίμνη Ισμαρίδα της Ροδόπης με τις γύρω λιμνοθάλασσες από το Πόρτο Λάγος και τη Λάφρη έως το έλος και την Αλυκή. Στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας, οι επισκέπτες κατατόπιζονται με βίντεο, παίρνουν πληροφορίες για ορνιθοπαρατήρηση στην αποικία των ερωδιών κι όχι μόνο. Επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αϊ-Νικόλα μετόχι της ιεράς μονής Βατοπεδίου, χτισμένο σε νησάκι που επικοινωνεί με πεζογέφυρα με τη στεριά, και κολυμπήστε στις αμμουδιές του Πόρτο Λαγός. 

Η Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (25410-29282), στην περιοχή των καπναποθηκών της Ξάνθης. Οι άνθρωποι της θα σας μυήσουν στα μυστικά του τόπου τους μέσα από το πρόγραμμα Explore Traceland, θα σας κατατοπίσουν για τα πολιτιστικά δρώμενα και τις ξεναγήσεις στην περιοχή. 
Σχετικοί Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ΘΡΑΚΗ
· Νέα toursi


Πιο δημοφιλής είδηση για ΘΡΑΚΗ:
Νομός Ξάνθης Αρωματικό χαρμάνι δύσης και ανατολής.


Article Rating
Average Score: 4.8
Αριθμός Ψήφων: 5


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Sorry, Comments are not available for this article.

Όροι Χρήσης - Προστασία Δεδομένων - Πνευματικά Δικαιώματα
Copyright © 2004 - 2006 by Toursi.gr Design and Development by Valentine floral creations

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds