. ,
Tuesday, August 01 @ 15:12:36 CEST


Η Σκινος εναι ιδανικ νησ για συχες διακοπς ανμεσα σε ζεστος ανθρπους, με περιπτους στους λφους και κολμπι σε καθαρ νερ. Η Σκινος χει αρχσει να αναπτσσεται τουριστικ τα τελευταα χρνια, διατηρντας ακμη ζωνταν την παρδοση. Το πρσινο εναι λιγοστ. Τα σπτια εναι ασβεστωμνα για να δνουν εκενο το κατλευκο χρμα.

Γνωριμα 

Η Χρα της Σικνου, απ τις ωραιτερες των Κυκλδων

Η Σκινος εναι απ τα μικρτερα νησι των Κυκλδων. υτ μως σε τποτα δεν μεινει το ενδιαφρον του νησιο και προπαντς την μοναδικ του γραφικτητα. Βρσκεται στα ντια του συμπλγματς των Κυκλδων, ανμεσα στην Ιο και στην Φολγανδρο. Με κταση μλις 41τμ χλμ και μνιμο πληθυσμ που δεν ξεπερν τους 300 κατοκους εναι να απ τα μικρτερα και πιο αραιοκατοικημνα νησι των Κυκλδων. 

Το σχμα του νησιο εναι μακρστενο. Η νοτιοανατολικ πλευρ του εναι ομαλ εν στο βορειοδυτικ τμμα υπρχει νας απτομος γκρεμς 300 περπου μτρων πνω απ τη θλασσα. Το ψηλτερο βουν του νησιο εναι ο Τρολος (552 μ.) που βρσκεται στη μση του νησιο. Το δαφος της Σικνου εναι πετρδες και σε να τμμα του καλπτεται απ ελαιδεντρα στα οποα οφελεται και το εκλεκτ ελαιλαδο του νησιο. Στα εξαιρετικς ποιτητας λλωστε προντα του νησιο συγκαταλγεται και το θυμαρσιο μλι.

Στο νησ υπρχουν 2 οικισμο, το Χωρι και το Κστρο (Χρα) μια απ τις ωραιτερες "Χρες" των Κυκλδων, και σγουρα η πιο συχη και η λοπρνοια νω Πρνοια που εναι το λιμνι του νησιο και ο μοναδικς παραθεριστικς οικισμς. 

Ιστορα

Η αρχαα ονομασα του νησιο ταν Οινη, εξαιτας της εκτεταμνης αμπελοκαλλιργειας. Σμφωνα με τη μυθολογα, ταν οι γυνακες της Λμνου επανασττησαν και σφαξν λους τους νδρες του νησιο, η κρη του βασιλι Θαντα Υψιπλη, για να σσει τον πατρα της, τον βαλε σε να πιθρι που το ριξε στη θλασσα. Το πιθρι αυτ παρασρθηκε απ τα κματα κι φτασε στις ακτς της Οινης (Σικνου), που μερικο ψαρδες σωσαν τον Θαντα. π την νωση του Θαντα με μια ναδα γεννθηκε ο Σκινος κι απ αυτν πρε το νμα του το νησ. 

π τα ευρματα των ανασκαφν φανεται πως ταν κατοικημνη στη Μυκηνακ Εποχ. Το νησ, στο οποο εγκαταστθηκαν ωνες ποικο τον 10ο αι. π.Χ, ακολοθησε την τχη των λλων Κυκλδων. γινε μλος της θηνακς Συμμαχας, πρασε στους Μακεδνες, τους Πτολεμαους και υποτχθηκε στους Ρωμαους, οι οποοι το χρησιμοποιοσαν σαν τπο εξορας. Περιλθε στους Βενετος, λεηλατθηκε απ τον Μπαρμπαρσα (1537), αργτερα υποτχθηκε στους Ρσους για λγο διστημα, και κατληξε στους Τορκους. Στα 1774 γνρισε μια απ τις μεγαλτερες πειρατικς επιδρομς στην ιστορα του, που προκλεσε μεγλες συμφορς στους κατοκους. Η νωση του νησιο με την υπλοιπη Ελλδα ρθε το 1829.

ξιοθατα

Η Χρα με την ανθευτη κυκλαδτικη αρχιτεκτονικ, πτρινα ασβεστωμνα σπτια, με αψιδωτ παρθυρα και στεν γραφικ δρομκια.

Η Χρα της Σικνου, απ τις ωραιτερες των Κυκλδων, με τα πτρινα αρχοντικ και τα στεν γραφικ δρομκια παρουσιζει γοητευτικ εικνα. π τους δο συνοικισμος που συγκροτον τη Χρα, ο Παλαιτερος εναι το Κστρο που λγεται και Σκινος, εν το Χωρι εναι δημιουργα των τελευταων χρνων. 

Οι δο οικισμο το Χωρι και το Κστρο εναι χτισμνοι αντικριστ στα βοριν του νησιο πνω σε δο πλαγις και επχουν μεταξ τους μερικ μτρα! Στα ρια των δο οικισμν εναι χτισμνο το παλι σχολεο. π εκε ο επισκπτης μπορε να ανηφορσει στα πλακστρωτα σοκκια και να περιηγηθε στους δο οικισμος που στκουν αγρωχα πνω απ το ιγαο πλαγος. 

Πρκειται για πολ μορφα χωρι με πτρινα ασβεστωμνα σπτια, με αψιδωτ παρθυρα και στεν γραφικ δρομκια. Το πρσινο εδ εναι λιγοστ και το νερ εξασφαλζεται απ στρνες κι απ να μικρ υδραγωγεο. Ειδικτερα το Κστρο φημζεται για την ανθευτη κυκλαδτικη αρχιτεκτονικ του και την εκκλησα την Παντνασσας που εναι η μητρπολη του νησιο.  Ιδρθηκε στα 1787, χει ξυλγλυπτο επιχρυσωμνο τμπλο εξαιρετικς τχνης και θαυμσιες μεταβυζαντινς εικνες της Κρητικς Σχολς. Η πλατεα της Χρας με τα καφενεα και τα μαγαζι αποτελε το κντρο της κοινωνικς ζως του τπου. χει 230 κατοκους και απχει 3,5 χλμ. απ την λοπρνοια, το λιμνι. 

Στα βορειοδυτικ του Κστρου βρσκεται η γραφικ εκκλησα του γου Βασιλεου και των γων ναργρων. Ψηλ πνω απ το Κστρο, στην κορυφ της πλαγας βλπουμε τρεις ανεμμυλους, νας απ τους οποους αλθει ακμη, και λγο μακρτερα βρσκεται να απ τα κυριτερα αξιοθατα του νησιο, το μοναστρι της Ζωοδχου Πηγς που μοιζει με φροριο και κποτε χρησμευε ως καταφγιο των κατοκων απ τις επιδρομς των πειρατν. Το μοναστρι αυτ χτστηκε το 1690 και εγκαταλεφθηκε στα 1834. Γιορτζει την Παρασκευ μετ το Πσχα των Ορθοδξων.

Στη μση του μοναστηριο δεσπζει η εκκλησα της Ζωοδχου Πηγς. Νοτιοδυτικ της Χρας βρσκεται και η Επισκοπ, περιοχ αρχαιολογικο ενδιαφροντος στην οποα βρθηκε εκκλησα σε σχμα ορθογωνου παραλληλεπιπδου, με δυο μαρμρινες κολνες δωρικο ρυθμο στα αριστερ και δεξι της εισδου της. Πρκειται κατ την επικρατστερη ποψη για αρχαο να του Πθιου πλλωνα που κατ τους χριστιανικος χρνους μετατρπηκε σε χριστιανικ να

Δρμος 3,5 χλμ. Συνδει τους δυο βασικος οικισμος του νησιο με τον ρμο της νω Πρνοιας λοπρνοιας που κατ τις τελευταες δεκαετες χει δημιουργηθε παραθεριστικς οικισμς. 

Η λοπρνοια εναι το λιμνι του νησιο 

Η νω Πρνοια λοπρνοια εναι νας σχετικ νος παραθεριστικς οικισμς που αναπτσσεται συνεχς τα τελευταα χρνια. Εδ βρσκεται το λιμνι του νησιο κι χει κατασκευαστε προβλτα για τα καρβια και μικρ αλιευτικ καταφγιο για την εξυπηρτηση των σκαφν. Κοντινς παραλες εναι ο γιος Γεργιος, το Διαλισκρι και ο γιος Παντελεμων και η μοναδικ Μαρη Σπηλι. Η λοπρνοια χει αμμδη παραλα και αρκετ κνηση κατ τους μνες Ιολιο και γουστο. π το τλος υγοστου ως τα Χριστογεννα κθε βρδυ, μικρο και μεγλοι, ψαρεουν καλαμρια με το καυτερ, ψετικο ψαρκι με αγκστρια. Εναι κτι σαν γιορτ. Η λοπρνοια χει 30 κατοκους. Ο επισκπτης μπορε να μενει εκε να ανηφορσει προς το Χωρι και το Κστρο που απχουν απ το λιμνι περπου 3,5 χλμ. 

Το νασχημο οικοδμημα του 3ο αι. π.Χ. Μλλον πρκειται για ηρο.

π τη Χρα μπορομε να επισκεφθομε την Επισκοπ, που σζονται τα σημαντικτερα δεγματα αρχαας κατοκησης στο νησ. Μονοπτι που αρχζει απ το Δημοτικ Σχολεο της Χρας οδηγε στην πλαγι του βουνο, στη ΒΔ πλευρ του νησιο. Εδ εγκαταστθηκαν οι ωνες ποικοι και χτισαν την αρχαα Σκινο. Οι ανασκαφς φεραν στο φως τα λεψανα ενς νασχημου οικοδομματος, που αρχικ θεωρθηκε νας του Πθιου πλλωνα, μλλον μως πρκειται για να ηρο που χτστηκε τον 3ο αι. π.Χ. στην περιοχ του αρχαου νεκροταφεου. Στον 5ο αι. μ.Χ. μετατρπηκε σε χριστιανικ να και σμερα εναι αφιερωμνος στην Κομηση της Θεοτκου.

Στα Ν της Επισκοπς, στην περιοχ της γας Μαρνας, που και το γραφικ εκκλησκι, σζονται ερεπια οικοδομημτων, τμματα τεχους, μαρμρινα γλυπτικ κομμτια και στρακα αγγεων. Η φση εναι γρια αλλ προσφρει εξαιρετικ θα.

νας ακμη αρχαος οικισμς βρισκταν στη Β πλευρ του νησιο, κοντ στο ακρωτριο Μλτα, το Παλικαστρο. 

Στα Β δετε το μεγαλτερο απ τα σπλαια που υπρχουν στο νησ, τη Μαρη Σπηλι.

Γρω Νησι

νμεσα στη Σκινο και τη Φολγανδρο υπρχουν αρκετς ακατοκητες βραχονησδες: οι Καλγεροι, ο Κραβος (χει τη μορφ καραβιο), η Καρδιτισσα με εκκλησκι στην κορυφ και τα δλφια βαλαδονσι και γιος Γεργιος. 

Κολμπι: 

Οι ακτς εναι βραχδεις και πολλς φορς απρσιτες. Στην λοπρνοια, μπροστ στο λιμνι μως τα νερ εναι καθαρ και η παραλα αμμουδερ. Οι παραλες εχουν λες ντιο προσανατολισμ. Κποιες εναι επισκψιμες δι ξηρς με «ελαφρ» ποδαρδρομο, κι λλες δια θαλσσης με κακκια που κνουν αυτ το δρομολγιο. O Aη Γιννης, ο Aη Παντελεμονας, ο Aη Γιργης, τα Σαντοριναικα. Ο Mλτας και η Πτρα εναι παραλες με βτσαλο, κυρως, που θα κνετε δροσιστικς βουτις σε πεντακθαρα νερ.

Εκδηλσεις

Γνονται τσσερα μεγλα πανηγρια κθε χρνο: το Δεκαπενταγουστο, στις 21 Νοεμβρου, στη γιορτ της Ζωοδχου Πηγς και στη Παντνασσα (27 Μαρτου). 

Τι θα φτε;

Την σπεσιαλιτ του νησιο σαλτα με ντπια κπαρη, ξινγαλο, αμπελοφσουλα και αρν γεμιστ στο φορνο. Μλι, ξινγαλο και τυρ.

Πς θα πτε;

κτοπλοκς απ το λιμνι του Πειραι και απ τα λιμνια των Κυκλδων. Μσα στο νησ, λεωφορεο εκτελε δρομολγια απ την νω Πρνοια για τη Χρα. λλες διαδρομς γνονται με τα πδια με τα ζα. 

Πο θα μενετε;

λοπρνοια:

Ξενοδοχεα 
ΠΟΡΤΟ ΣΙΚΙΝΟΣ, τηλ, 22860 51220, fax 22860 51247, 2 αστρων 
ΚΜΡΕΣ Τηλ. 22860 51281, 22860 51234, fax 22860 51281

Ενοικιαζμενα δωμτια
Bραχμης τηλ. 22860 51076
Πετυχκη τηλ. 22860 51062
Xρυσοβαλντη τηλ. 22860 51304
Mαρκης τηλ. 22860 51212
Σαραφπουλος τηλ. 22860 51135
Mναλης τηλ. 22860 51236
Bενιρης τηλ. 22860 51056


Xρα:
Zαγοραος τηλ. 22860 51263
Aρσενικο τηλ. 22860 51212
Mαρκης τηλ. 22860 51214
Mαριτη τηλ. 22860 51253Χρσιμα τηλφωνα:

γροτικ Ιατρεο: 2286051211
Κοιντητα: 2286051222
στυνομικ Τμμα: 2286051238
Λιμεναρχεο: 2286051238
Πρακτορεο πλοων 2286051168http://www.toursi.gr

URL
http://www.toursi.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=49